Στις μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ στον Σαρωνικό αποτυπώνεται μια διττή πραγματικότητα. Γιατί εάν από τη μία πλευρά καταδεικνύονται το βάθος και το εύρος της ρύπανσης που προκλήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες από την πετρελαιοκηλίδα, από την άλλη αποκαλύπτεται με δραματικό τρόπο ένα κακής ποιότητας επικοινωνιακό τέχνασμα, κορωνίδα του οποίου ήταν η παράδοση των παραλιών στους δημάρχους των παράκτιων δήμων από τον αρμόδιο υπουργό.

Από την πολιτική διαχείριση του ναυαγίου που μαύρισε τον Σαρωνικό μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι ο υπουργός δεν θα διστάσει κάποια στιγμή να παραδώσει και το νερό, να στήσει ακόμη μία φιέστα, με τους δημάρχους να συμμετέχουν εκόντες άκοντες στο υπουργικό σόου. Οι φιέστες και τα σόου όμως δεν αρκούν για να αποκρύψουν την επιστημονική έρευνα. Κι αυτή λέει ότι οι τιμές των θαλάσσιων ρύπων που προκλήθηκαν από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου έχουν φτάσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει κατά το πολύ το κόκκινο όριο.

Είναι σαφές ότι η επιχείρηση υποβάθμισης της ζημιάς που έχει προκληθεί στις θάλασσες της Αττικής δεν βοηθά στην αντιμετώπισή της. Η προσπάθεια του υπουργού και της κυβέρνησης να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί –ή σε αυτήν την περίπτωση στον βυθό –είναι πολλαπλώς επιζήμια. Υπουργός και κυβέρνηση παραμένουν έκθετοι όσες φιέστες και αν στήσουν στις παραλίες, όσα σόου και αν επιστρατεύσουν για να παρουσιάσουν το μαύρο και το κόκκινο άσπρο.