Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, στα πλαίσια της τέταρτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, την Μπαρτσελόνα. Κυρίως υποδέχεται έναν παλιόφιλο: τον κάποτε προπονητή του και σήμερα κόουτς των Μπλαουγκράνα Ερνέστο Βαλβέρδε, τον προπονητή που πιθανότατα ο κόσμος του έχει αγαπήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Παρέλαση

Ο έρωτας του κόσμου του Ολυμπιακού με τον Βαλβέρδε άργησε να γεννηθεί. Οταν πρωτοήρθε στον Ολυμπιακό, οι πιο πολλοί πρόβλεπαν ότι δεν θα κάνει παρέλαση. Ενας αποκλεισμός από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μεγάλωσε αυτή τη βεβαιότητα. Ο Βαλβέρδε έφτασε να παίζει το κεφάλι του σε ένα ματς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Το κέρδισε 3-1 και έκτοτε ηρέμησε. Και μαζί του και όλοι στον Ρέντη.

Απόλυση

Δεν ήταν όλα εύκολα για τον Ερνέστο. Κοντά στην απόλυση έφτασε και το 2012. Ο Ολυμπιακός είχε φέρει μια ισοπαλία με 0-0 με την αδύναμη Δόξα Δράμας. Ο πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, παρά την τεράστια εκτίμηση που του είχε πάντα, σκέφτηκε την αντικατάστασή του. Ο Βαλβέρδε είπε σε έναν φίλο του προέδρου του Ολυμπιακού ότι «η ομάδα θα τρέχει τον Φεβρουάριο». Ο φίλος αυτός έπεισε τον Μαρινάκη να κάνει υπομονή μολονότι ο Ολυμπιακός ήταν πέντε βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟ. Τέλη Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός απέκλεισε τη Ρούμπιν Καζάν και τον Μάρτιο με νίκες στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ και στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον ΠΑΟ πήρε το πρωτάθλημα.

Τιμούρ

Η δημοφιλία του Βαλβέρδε δεν ξεκίνησε όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2008-09, ούτε επειδή εκείνη τη σεζόν η ομάδα έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο στα ματς του Γιουρόπα Λιγκ με Μπενφίκα, Χέρτα κ.λπ. Κανείς δεν πίστωσε στον προπονητή ούτε καν το νταμπλ, το οποίο ο Ολυμπιακός κατέκτησε κερδίζοντας την ΑΕΚ στα πέναλτι έπειτα από ένα ματς που έληξε 4-4. Τον Ερνέστο άρχισαν να τον αγαπάνε κυρίως όταν έφυγε! Είχε βοηθήσει σε αυτό μια δημόσια τοποθέτηση υπέρ του προπονητή από τον αρχηγό της ομάδας Αντώνη Νικοπολίδη, που είχε πει ότι όλοι οι παίκτες είχαν ζητήσει από τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη την παραμονή του. Ο Κόκκαλης εμφάνισε ως αντικαταστάτη του, τον Τιμούρ Κετσπάγια. Ο κόσμος δεν τον ήθελε, γιατί είχε υπάρξει παίκτης της ΑΕΚ και ο Κόκκαλης είπε στην παρουσίασή του ότι δεν καταλαβαίνει την γκρίνια, «γιατί ο Τιμούρ σίγουρα δεν έχει χολέρα». Η φράση υπήρξε ιστορική. Αλλά όταν άρχισαν τα στραβά αποτελέσματα, το Καραϊσκάκη τραγουδούσε το όνομα του Βαλβέρδε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ο έρωτας.

Αγάπη

Οταν ο Βαλβέρδε επέστρεψε το καλοκαίρι του 2010, μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο κόσμος είδε στην επιστροφή του την αποκατάσταση μιας αδικίας. Στην Ελλάδα τον αδικημένο τον αγαπάμε περισσότερο από τον ικανό.

Αριελ

Το 2011 δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που να μη λέει καλά λόγια για τον Ερνέστο. Ο Αριελ Ιμπαγάσα είχε παράπονα από τον Βαλβέρδε τον καιρό που είχαν συνυπάρξει στη Βιγιαρεάλ: ο Αργεντινός πίστευε ότι έπρεπε να παίζει πιο πολύ. Οταν ο Βαλβέρδε αποφάσισε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, ο Ιμπαγάσα ήταν ήδη παίκτης της ομάδας. Μαθαίνοντας την είδηση του ερχομού του προπονητή δεν έδειξε ενθουσιασμένος –ζήτησε να φύγει. Λίγους μήνες αργότερα ο Ιμπαγάσα έλεγε ότι δεν έχει γνωρίσει περισσότερο δίκαιο άνθρωπο! Οταν ο Βαλβέρδε επέστρεψε, όλοι εκτιμούσαν πως παίκτες, όπως ο Νικοπολίδης, που στο πρώτο του πέρασμα τον στήριξαν, θα ήταν βασικοί και αμετακίνητοι από την ενδεκάδα. Κι όμως ο έλληνας διεθνής τερματοφύλακας έγινε γρήγορα αναπληρωματικός. Οχι άδικα: τα καλύτερά του χρόνια είχαν περάσει κι αυτό είχε αρχίσει να φαίνεται στο γήπεδο. Κι όμως ο Νικοπολίδης συνέχισε να έχει μια εξαιρετική σχέση με τον προπονητή και κάθε χρόνο πηγαίνει και τον βλέπει επί το έργον σε όποια ομάδα δουλεύει!

Εξέδρα

Ο Βαλβέρδε δεν είναι μελιστάλαχτος και καλός με όλους. Κάποτε ο Λέτο του είχε πει, θυμωμένος έπειτα από μια του παρατήρηση, πως «αν ήταν καλός προπονητής θα δούλευε στη Ρεάλ και στην Μπαρτσελόνα». Ο Βαλβέρδε του απάντησε ότι «αυτός ίσως κάποτε δουλέψει σε αυτές τις ομάδες, όμως προσωπικά αποκλείει ο Λέτο να φορέσει τη φανέλα τους» –του το ‘πε και τον έστειλε στην εξέδρα. Το ίδιο σκληρός υπήρξε και με τους συμπατριώτες του Ουρτάδο και Γιέστε. Εισηγήθηκε την απόκτησή τους, αλλά τους άφησε στον πάγκο όταν είδε ότι δεν βοηθούν όσο περίμενε. Αντιθέτως στην επιστροφή του στην Ελλάδα συγχώρεσε κι έκανε βασικό τον Ραούλ Μπράβο, παρόλο που τον είχε διώξει πριν από δυο χρόνια γιατί ήταν αδιάφορος. «Είναι μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι αλλάζουν» μου είχε πει κάποτε.

Μόνος

Απόψε το Καραϊσκάκη θα τον αποθεώσει: έναν τέτοιο προπονητή ονειρεύεται χρόνια τώρα. Κρίμα που ο Ερνέστο δεν ήρθε μόνος. Ο Μέσι και οι υπόλοιποι δύσκολα θα συγκινηθούν…