Οι επιθέσεις στον Γιάννη Μουζάλα επισκίασαν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και, συνακόλουθα, την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εκτονώσει το βαρύ κλίμα στο εσωκομματικό ακροατήριο, με ενέσεις αισιοδοξίας για την αξιολόγηση και γενικότερα την πορεία της οικονομίας. Κατά την εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως το σχέδιο της κυβέρνησης βγαίνει και πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης πως διαψεύδονται οι εκτιμήσεις της ΝΔ για νέα μέτρα το 2018 και εκλογές την άνοιξη, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο. «Η χώρα θα είναι εκτός Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Ακόμη και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί στο παρελθόν, οφείλουν να το αναγνωρίσουν», σχολίασε κατά τις ίδιες πηγές.

Κατά πληροφορίες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν με τις εκτιμήσεις του για την αξιολόγηση, ωστόσο καταγράφηκαν και μεμονωμένες ανησυχίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μια «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι. Επίσης, διατυπώθηκαν ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το Ασφαλιστικό –με σαφείς αιχμές για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, στην Πολιτική Γραμματεία δεν έγινε σχετική συζήτηση παρά μόνον ακροθιγώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να κατευθυνθεί στα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πλεόνασμα και τις συζητήσεις με τους δανειστές εντός του Νοεμβρίου.

Επίσης, η έμφαση που δόθηκε στο Προσφυγικό και η αντιπαράθεση στελεχών – Μουζάλα δεν έδωσε την ευκαιρία –όπως βεβαιώνουν πηγές της Κουμουνδούρου –να γίνει αναλυτική αποτίμηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε συζήτηση για τη συμφωνία για τα F-16 και τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Μολαταύτα, στο κείμενο της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας τονίζεται ότι «αναδεικνύεται πως σωστά η κυβέρνηση ακολουθεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία συμβάλλει, ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών».

Αντιθέτως, χωρίς πάλι να μπουν σε λεπτομέρειες, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συζήτησαν τόσο για τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και για τη σωτηρία των κομματικών μέσων ενημέρωσης («Η Αυγή», Στο Κόκκινο).