Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε –έστω και με καθυστέρηση –σαφή θέση κατά των αποσχιστικών τάσεων της Καταλωνίας, αλλά χθες καταγράφηκε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα. Αφορμή στάθηκε συνέντευξη του ισπανού πρεσβευτή («Ελεύθερος Τύπος»), ο οποίος επισήμανε την απουσία της Αθήνας από τις θεσμικές ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα στην Καταλωνία. Η παρέμβαση του πρεσβευτή προκάλεσε την οργή του Νίκου Κοτζιά, όπως διαφάνηκε και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε ουσιαστικά τον επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας στη χώρα μας ότι βρίσκεται σε συμπαιγνία με τη ΝΔ, υιοθετώντας τα επιχειρήματά της, ενώ τον κάλεσε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του για διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για το καταλανικό ζήτημα, διαφορετικά «θα κληθεί να παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ισπανός πρεσβευτής προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας και απαξιώνει τη Δικαιοσύνη με αφορμή την πρόσφατη εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, καθώς –όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΞ –επιβλήθηκε ποινή εξάμηνης φυλάκισης στους δράστες, ενώ είχε μείνει ατιμώρητη αντίστοιχη εισβολή ακτιβιστών στην ισπανική πρεσβεία το 2011.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει πως «μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές», παίρνοντας έτσι σαφή θέση υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης και κατά των αυτονομιστών της Καταλωνίας. Αλλά και το ΥΠΕΞ, με ανακοίνωση που ακολούθησε λίγο μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαμήνυε σε ανάλογο τόνο πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων».
Σε ρυθμούς λάτιν με επενδυτές
Από τη Μακρόνησο στην… Κούβα βρέθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και μάλιστα με συγκεκριμένη αποστολή: να αλιεύσει επενδύσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς πριν από την Κούβα σταθμοί στη μίνι περιοδεία που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ήταν το Μεξικό και η Κολομβία. Ειδικά για την Κολομβία, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στη χώρα, ενώ κλείδωσε και η επίσκεψη του κολομβιανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Οσο για τις επενδύσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στον τουρισμό, την τεχνολογία και τα τρόφιμα, αφού οι περισσότερες λατινοαμερικανικές χώρες έχουν επιδείξει έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα και έχουν συνάψει εμπορικές σχέσεις ακόμη και με τη Δυτική Ευρώπη.
Ο Μουζάλας και ο χειμώνας

Τις δράσεις της κυβέρνησης για τον δύσκολο, όπως αναμένεται, χειμώνα για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει μεθαύριο ο Γιάννης Μουζάλας. Μετά την πρόταση της κυβέρνησης να καλύψει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολλοί συνέδεσαν την πρόσκληση για τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης με την πιθανή ανακοίνωση της αποχώρησής του από το υπουργείο. Οπως έλεγαν, ωστόσο, συνεργάτες του στα «ΝΕΑ», δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα και αντιθέτως ο Μουζάλας προετοιμάζεται εδώ και καιρό για όσα πρόκειται τώρα να εξειδικεύσει και να ανακοινώσει.