Η υποβολή παραίτησης από τον Γιάννη Μουζάλα διαψεύδεται πάντως από το Μαξίμου, με πηγές από το πρωθυπουργικό επιτελείο να διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ούτε και συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η εσπευσμένη αποχώρηση Μουζάλα από την Κουμουνδούρου δεν οφειλόταν σε επίσκεψή του στο Μαξίμου, αλλά σε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «διαφορετικές απόψεις» που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας έτσι την οξεία κριτική που του ασκήθηκε.
«ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ…». «Η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι συλλογική. Είναι της κυβέρνησης, δεν είναι του Μουζάλα. Αν είμαι αναποτελεσματικός, τότε να παραιτηθώ» φέρεται ότι είπε ο ίδιος οργισμένος στα στελέχη που έστρεψαν τα βέλη τους πάνω του, προεξαρχόντων της προκατόχου του στο υπουργείο Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Πάνου Λάμπρου. Τα εν λόγω στελέχη καταλόγισαν στον υπουργό αδυναμία εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών στο Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση πληθυσμών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, καθώς και την πολιτική ασύλου και την προστασία των ευπαθών ομάδων. Επίσης, μίλησαν για «στεγανά» στο υπουργείο του και ανικανότητα ως προς τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, με τον ίδιο να απαντά πως η συνεννόηση με συγκεκριμένα υπουργεία είναι πράγματι ανύπαρκτη, αναφέροντας π.χ. το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με αφορμή κονδύλια που κρατά «κλειδωμένα».
Κριτική ασκήθηκε από στελέχη και για τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας και την προσήλωση του Μουζάλα σε αυτήν, καθώς ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τη θεωρεί βασικό λόγο για τον οποίο οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία παραμένουν σήμερα διαχειρίσιμες. Οι διαφωνούντες προέταξαν συγκεκριμένα πως η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί ευαγγέλιο για δύο λόγους: πρώτον, ότι απέχει από τις ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, διότι δεν τηρείται στο έπακρο από την πλευρά της Τουρκίας. «Είναι μια δύσκολη συμφωνία και έχει πέσει μεγάλο βάρος στην Ελλάδα» φέρεται ότι σχολίασε στο σημείο αυτό και ο Πρωθυπουργός.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Αξίζει να σημειωθεί πως μία μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται και στην πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει ο Γιάννης Μουζάλας το πόστο του επιτρόπου Δικαιωμάτων. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό άρθρο δύο πρώην γενικών γραμματέων υπουργείων, των Κωστή Παπαϊωάννου και Βασίλη Παπαδόπουλου («Εφημερίδα των Συντακτών»): «Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μουζάλα μάς προκάλεσε βαθιά ανησυχία. Τούτο γιατί φοβόμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά και πολύ μεγάλο μέρος του χώρου των δικαιωμάτων στη χώρα μας, ότι η θητεία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ως προάγουσα τον σεβασμό των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς του, απηχώντας σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που προϋπήρχε για τον υπουργό και είχε εκφραστεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Μουζάλας εμφανίστηκε χθες στην Κουμουνδούρου και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καίτοι δεν αποτελεί μέλος της. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, επανειλημμένως εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του πως είναι μεν ενταγμένος από νεαρή ηλικία στην Αριστερά, αλλά ουδέποτε επιθυμούσε την ένταξή του σε κομματικούς μηχανισμούς –εξού και πολλοί από τους επικριτές του τον θεωρούσαν και τον θεωρούν ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, καθώς το Προσφυγικό εξελίχθηκε σε βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, διακηρύχθηκε και περιγράφεται στο κείμενο της απόφασης πως κοινός τόπος για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, διότι εκφράζονται φόβοι πως έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας.
Για τον λόγο αυτό, ο Γιάννης Μουζάλας θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει τις άμεσες δράσεις που ετοιμάζει το υπουργείο του προκειμένου να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Ανάμεσα σ’ αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προώθηση των πληθυσμών που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά προς την ενδοχώρα, η επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου και η «επιστράτευση» πλωτών μέσων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών.