Η μάχη για τα F-16 δεν δόθηκε στη Βουλή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μια σκληρή, προσωπική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της έξαρσης των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας. Παρά τα συνεχή πυρά που δέχεται η Πειραιώς από την κυβέρνηση όποτε επιχειρεί να αναδείξει ένα θέμα δημόσιας ασφάλειας –πως δηλαδή κάνει δεξιά στροφή –πεποίθηση της ΝΔ είναι πως η ανομία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με ευθύνη του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αλλωστε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Πεύκης λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ φανερώνει τις προθέσεις της ΝΔ να επικεντρώσει την προσοχή της σε θέματα της καθημερινότητας και ειδικότερα στα θέματα της ασφάλειας. Γι’ αυτό αντικρούει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς τονίζοντας πως «η εφαρμογή του νόμου και η ασφάλεια των πολιτών είναι μια ατζέντα χωρίς ιδεολογία. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια».

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της εγκληματικότητας, η οποία θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή, στοχεύοντας σε μια προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε και στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε την κυβερνητική ανεπάρκεια, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τη νέα σύγκρουση: «Οι συμμορίες λυμαίνονται τα πανεπιστήμιά μας. Η Αστυνομία είναι απούσα από το κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες βαρυποινίτες έχουν αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Νέα γκέτο ανομίας δημιουργούνται στη Δυτική Αθήνα… Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την κατάλυση του κράτους δικαίου».

Τα F-16. Με τους υψηλούς τόνους για τα θέματα της ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαγράψει και τις όποιες επικρίσεις καταγράφηκαν για την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κοινοβουλευτική «Ωρα του Πρωθυπουργού» της περασμένης Παρασκευής για τα F-16. Μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αυτή που είχε ζητήσει απαντήσεις από την κυβέρνηση για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ όπως και σχεδόν σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος επέλεξαν να απουσιάσουν από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε υποβάλει ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα. Οπως σχολίαζαν από την Πειραιώς, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή δεν είχε νόημα, καθώς η «διαδικασία δεν μας συμπεριλαμβάνει. Δεν προβλέπεται να πάρει τον λόγο όποιος δεν είναι ο ερωτών».

Πάντως από τη ΝΔ επισημαίνουν πως τα ερωτηματικά για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών παραμένουν. Οπως προέκυψε και από την τελευταία συζήτηση –τονίζουν –άλλα υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος και άλλα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος μιλάει για αντισταθμιστικά και ο δεύτερος πως δεν θα υπάρξουν. Πρόκειται για σοβαρές αντιφάσεις των κυβερνώντων, σημειώνουν στη ΝΔ, τις οποίες σποπεύουν να αναδείξουν το προσεχές διάστημα.

Το μέρισμα. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ρελάνς απέναντι στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το πλεόνασμα και το μέρισμα, θέλοντας να δείξει ότι η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ασθενέστερους πολίτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη δήλωσε χθες (Σκάι) πως η ΝΔ «είναι ένα λαϊκό κόμμα και η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί με δουλειές και όχι με επιδόματα». Η ίδια πρόσθεσε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα για ανέργους Εγγύηση για τη Νεολαία (6μηνο voucher), ώστε μετά το τέλος του η μαθητεία να μην πηγαίνει χαμένη, αλλά να δημιουργούνται βιώσιμες δουλειές.

Ακριβώς αυτόν τον στόχο έχει μάλιστα και το τρίτο προσυνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί μεθαύριο στα Ιωάννινα και δίνει έμφαση στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η Πειραιώς επενδύει πολλά στο μήνυμα αυτής της εκδήλωσης, καθώς επιχειρεί να καταδείξει πως η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και δεν περιορίζεται σε μια ελίτ.