Μέρα κατεξοχήν «της εικόνας» η σημερινή, με την πρώτη τηλεμαχία των εννέα υποψηφίων (21.00, ΕΡΤ2) να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επιτελείων. Ολοι ετοιμάζονται να αναδείξουν τα δυνατά χαρτιά τους, με τη βεβαιότητα πως η αποψινή συζήτηση μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τα ποσοστά τους, αλλά και τη συμμετοχή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου.

Η παρουσία της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν συμμετείχε στο προηγούμενο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη σφραγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου, δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία που κρίνεται στην κορύφωσή της. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να τηρεί μια ενωτική στάση, κρατώντας χαμηλούς τόνους. Συνεπώς, δεν προετοιμάζεται για τηλεοπτικό καβγά. Είναι έτοιμη, ωστόσο, να μην αφήσει αναπάντητες τις πολιτικές επιθέσεις –ενώ, αν κάποιος επιχειρήσει χτύπημα κάτω από τη μέση, «δεν θα γυρίσει το άλλο μάγουλο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, αναμένεται να ακολουθήσει πιο επιθετική τακτική, καθότι η εμπειρία του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες του επιτρέπει μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Αποδέκτης δεν μπορεί να είναι άλλος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος επιδιώκει μια εμφάνιση που προσθέτει πόντους στα αουτσάιντερ, όπως επισημαίνουν από το δικό του επιτελείο, ενώ θέλει να προσδώσει δυναμική στην υποψηφιότητά του ενόψει και της κεντρικής πολιτικής εκδήλωσής του, μεθαύριο Τετάρτη, στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά θα αντιπαρατεθεί δημοσίως με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –με την οποία την περασμένη άνοιξη βρέθηκαν σε αντίθετα εσωκομματικά στρατόπεδα. Στοχεύοντας, ωστόσο, στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής δεν μοιάζει διατεθειμένος να παίξει σκληρά. Σε γενικές γραμμές, τόσο τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο όσο και οι Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης –ο ένας σε πιο έντονους τόνους, ο άλλος σε πιο ήπιους –θα χρησιμοποιήσουν το αποψινό ντιμπέιτ για να τεστάρουν το έδαφος για το επόμενο, την προσεχή Δευτέρα, στην τελική πλέον ευθεία πριν από τον πρώτο γύρο.

Οι δημοσιογράφοι και οι ερωτήσεις

Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή δημοσιογράφων της περιφέρειας. Η ιδέα συμμετοχής στη διαδικασία τηλεοπτικών σταθμών μη πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία αποδίδεται στον Σταύρο Θεοδωράκη, έγινε με σκοπό να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τις εκλογές σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικά για τους υποψηφίους που, σύμφωνα με τις εσωτερικές μετρήσεις, χρειάζονται τη μαζική συμμετοχή για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, οι ψηφοφόροι της περιφέρειας είναι καταλυτικής σημασίας. «Αλλιώς παρακολουθείς μια συζήτηση όταν συμμετέχει κάποιος “δικός σου”» τονίζει χαρακτηριστικά επιτελικό στέλεχος του χώρου. Επειτα από πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου, οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν είναι οι Ανδρέας Γιουμερτάκης από τη Λάρισα (ΤRΤ), Γιώργος Σαχίνης από την Κρήτη (Κρήτη TV), Γιώργος Σιμόπουλος από τη Λαμία (Star Κεντρικής Ελλάδας), Φίλιος Στάγκος από τη Θεσσαλονίκη (TV100) και Κωνσταντίνος Μάγνης από την Πάτρα (εφημερίδα «Πελοπόννησος»). Τον συντονισμό έχει αναλάβει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει εισαγωγικές τοποθετήσεις, μια κοινή ερώτηση από τη συντονίστρια και τρεις γύρους ερωτήσεων με διαφορετικές θεματικές: οικονομία και ανάπτυξη, Δικαιοσύνη και θεσμοί, δημιουργία του νέου φορέα. Αμέσως μετά, ο κάθε υποψήφιος θα έχει δικαίωμα ερώτησης σε έναν εκ των συνυποψηφίων του –πρόκειται για το σημείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τέλος, ο κάθε υποψήφιος θα απευθυνθεί στους τηλεθεατές για ακόμη μία φορά. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αποτέλεσαν κύριο θέμα συζήτησης την περασμένη εβδομάδα, με τις διαφωνίες των υποψηφίων να φτάνουν από το πού θα καθήσει ο καθένας έως τον τίτλο που θα συνοδεύει τη συζήτηση –πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για τις «καθιερωμένες γκρίνιες», οι οποίες, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, δεν επηρέασαν το καλό κλίμα.

Επιτυχημένο το πρώτο εκλογικό τεστ

Παράλληλα, στην επιτροπή ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Η πρώτη, μερική δοκιμή του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή 150 εκλογικών τμημάτων –και στέφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από «ανέλπιστη επιτυχία». Η γενική δοκιμή θα γίνει την Κυριακή, ενώ την επόμενη Τετάρτη, στις 8 Νοεμβρίου, ο Νίκος Αλιβιζάτος θα παρουσιάσει σε ειδική συνέντευξη Τύπου τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.