Ισως να πρόκειται για την απόλυτη πολιτική συνωμοσία που εξελίχθηκε σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Η μικρή και άσημη ομάδα της Χιρόνα, της ομώνυμης πόλης της Καταλωνίας, προπύργιο των αυτονομιστών και πατρογονική γη του αποπεμφθέντος επικεφαλής της Generalitat και φανατικού οπαδού της Κάρλες Πουιτζντεμόν νίκησε την κύρια εκπρόσωπο των Καστιλιάνων και την αγαπημένη ομάδα του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ακόμα κι αν δεν θέλεις να ανακατέψεις την πολιτική με το ποδόσφαιρο, όπως με τόσο κόπο προσπαθούν ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Ερνέστο Βαλβέρδε και ο ομόλογός του της Ρεάλ Ζινεντίν Ζιντάν, δεν μπορείς να παραβλέψεις την πολιτική προέκταση της ήττας της Ρεάλ με 2-1 από τη Χιρόνα στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην ιστορία της Λα Λίγκα, με γκολ μάλιστα (του Πορτού) που έπρεπε να ακυρωθεί ως οφσάιντ!

«Σπουδαία Χιρόνα νίκησε 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μοντιλίβι (την ημέρα του Αγίου Ναρκίσσου). Συγχαρητήρια και συνεχίζουμε», ήταν το μήνυμα του Πουιτζντεμόν που ανέβασε στο twitter αμέσως μετά τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου.

Σε άλλο μήνυμα ο ηγέτης των Καταλανών σημείωσε ότι η νίκη της Χιρόνα «θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλές καταστάσεις», κάνοντας σαφή αναφορά στο πολιτικό σκέλος της αναμέτρησης.

Η σπουδαία επιτυχία συνέπεσε με την ημέρα εορτασμού του Αγίου Ναρκίσσου, που για τους καθολικούς είναι 29 Οκτωβρίου και τους ορθόδοξους στις 7 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή, στη Χιρόνα έχει καθιερωθεί οι κάτοικοί της να σχηματίζουν ανθρώπινους πύργους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται πλέον οκτώ βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, που νίκησε και την Μπιλμπάο με 2-0. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μπορεί να καλυφθεί η διαφορά, ενώ χωρίς να κάνει αναφορά στην πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη δήλωσε ότι οι παίκτες του δεν κατάφεραν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

Ο σκόρερ του νικητήριου γκολ, Πορτού, έκανε μία αμφίσημη δήλωση: «Το ποδόσφαιρο απέδωσε δικαιοσύνη» είπε.

Να σημειωθεί ότι η Χιρόνα ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι και στον αδελφό του Πεπ Γκουαρντιόλα, Πέρε, που είναι επίσης μάνατζερ. Η αδελφή τους Φραντσέσκα Γκουαρντιόλα ήταν από τα πρώτα «θύματα» της απόφασης της Μαδρίτης να διαλύσει το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας και να προκηρύξει εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου. Η Φραντσέσκα υπηρετούσε την «πρεσβεία» της Καταλωνίας στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη και παύθηκε από τα καθήκοντά της.

Στην Μπαρτσελόνα, πάντως, συνεχίζουν να διατηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στην πολιτική κατάσταση, με τον Βαλβέρδε να δηλώνει ότι στόχος της ομάδας είναι να επικεντρωθεί μόνο στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.

Η Μπάρτσα επικράτησε και της Μπιλμπάο στον «Καθεδρικό» με 2-0, με γκολ των Μέσι και Παουλίνιο, αλλά με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Τερ Στέγκεν.

Μαζί ο Μέσι

Για τον αυριανό αγώνα με τον Ολυμπιακό θα ταξιδέψει σήμερα στην Αθήνα και ο Μέσι, παρά τις μυϊκές ενοχλήσεις που ένιωσε. Αποκλείστηκαν ο τιμωρημένος Πικέ και ο τραυματίας Ινιέστα, ενώ ο Μαστσεράνο παραμένει κλινήρης με ίωση, γεγονός που εντείνει τον πονοκέφαλο του Βαλβέρδε για το κέντρο της άμυνας της Μπάρτσα.

Τα αποτελέσματα: Αλαβές – Βαλένθια 1-2, Ατλέτικο – Βιγιαρεάλ 1-1, Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 0-2, Σεβίλλη – Λεγκανές 2-1, Χετάφε – Σοσιεδάδ 2-1, Xιρόνα – Ρεάλ 2-1, Εϊμπαρ – Λεβάντε 2-2.

Η βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 28, Βαλένθια 24, Ρεάλ και Ατλέτικο 20.