Ξεφυλλίζοντας το εγχειρίδιο «Η Τέχνη του Πολέμου» του σπουδαίου κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Σουν Τσου θα βρούμε απαντήσεις σε όλα τα μυστήρια του φετινού πρωταθλήματος: του φαινομένου «Ατρόμητος», της σθεναρής αντίστασης που προβάλλει ο Παναθηναϊκός απέναντι στη σκληρή μοίρα του, της αστάθειας του πρωταθλητή Ολυμπιακού και της διεκδικήτριας του τίτλου ΑΕΚ.

Το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση, λέει ο Σουν Τσου.

Ο Ατρόμητος δεν έχει δεχτεί γκολ σε επτά αγώνες. Με παθητικό μόλις τρία τέρματα, όσα και ο ΠΑΟΚ που έχει ένα ματς λιγότερο, παραμένει ανίκητος, δικαιώνοντας τον κινέζο θεωρητικό του πολέμου. Ο Σουν Τσου λέει επίσης πως οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται όταν τις αρπάζουμε.

Στην ομάδα των Δυτικών Προαστίων αγωνίζονται δανεικοί από τον ΠΑΟΚ τρεις παίκτες: ο Ουάρντα, ο Χατζηισαΐας και ο Γιαννούλης που διαπρέπουν αγωνιζόμενοι με το αστέρι στο στήθος.

Λάθος του Δικεφάλου; Προφανώς. Η περίπτωση θυμίζει κάτι από Λέστερ που με γυρολόγους και δανεικούς έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο της μάχης (το γήπεδο), να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλός σου δεν περιμένει. Ο Ολυμπιακός ούτε αιφνιδίασε, ούτε έδειξε να ξέρει τις δυνάμεις του αντιπάλου και το πεδίο της μάχης. Ο λαβωμένος αντίπαλος είναι ο πιο επικίνδυνος. Οι Ερυθρόλευκοι αντί να χτίσουν μια χρυσή γέφυρα για να αναγκάσουν τον Παναθηναϊκό να υποχωρήσει, έδειξαν αδυναμία απαντώντας στον εχθρό, αντί να γίνει το αντίθετο. Οι Πράσινοι άντλησαν δύναμη από τον αντίπαλο που τους επέτρεψε να πιστέψουν στη νίκη.

«Σταμάτησαν να παίζουν οι παίκτες μου λόγω του τραυματισμού του Μάνταλου» είπε ο Γρηγορίου προφανώς για να δικαιολογήσει την ολιγωρία των παικτών του στο γκολ που δέχτηκε ο Πανιώνιος από την ΑΕΚ. Κατά τον Σουν Τσου όλος ο πόλεμος στηρίζεται στην παραπλάνηση. Στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που παραπλανήθηκαν ήταν οι παίκτες του Πανιωνίου. Επεσαν θύματα της ναΐφ ποδοσφαιρικής τους σκέψης. Αποτελεί κανόνα στο ποδόσφαιρο: ο παίκτης σταματά μόνο με εντολή του διαιτητή. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον Πέτρο Μάνταλο, γιατί τον έχουν ανάγκη το πρωτάθλημα και η εθνική ομάδα.