Απόψε, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, σε μια κρητική γωνιά, αναμένεται να προκύψει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Ο σύνδεσμος φίλων της Μπαρτσελόνα που εδρεύει στην ελληνική πρωτεύουσα, η Penya Barcelonista d’ Atenes, πρόκειται να δεξιωθεί τα μέλη της διοίκησης της Μπάρτσα που συνοδεύουν την ομάδα ενόψει του αυριανού αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό για την τέταρτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και γιατί όλο αυτό μας ενδιαφέρει; Πολύ απλά, διότι τα παιδιά που έχουν ενταχθεί στο ελληνικό κλαμπ της Μπαρτσελόνα έχουν τη δική τους ταυτότητα, μια αυτόνομη πορεία στον χώρο και ενδιαφέρει το πώς κινούνται. Ή ακόμη ακόμη πώς θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο σπίτι του Ολυμπιακού.

«Ο σύνδεσμός μας έχει ως έδρα του τα Εξάρχεια. Το 2005 είχαν αρχίσει οι φίλοι των ξένων ομάδων στην Ελλάδα να φτιάχνουν τα δικά τους κλαμπ. Εναν χρόνο μετά, το 2006, ήρθε η επίσημη αναγνώριση από την Μπαρτσελόνα και αποκτήσαμε δικαιώματα, αλλά παράλληλα και υποχρεώσεις», τονίζει ο Αντώνης Λιάσκος, συνάδελφος και γενικός γραμματέας του κλαμπ.

Τι σημαίνει, ωστόσο, η έννοια «δικαιώματα και υποχρεώσεις»; Απαντά: «Πρέπει να ακολουθούμε έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας στη συμπεριφορά μας. Να μην προκαλούμε. Είμαστε 350 ενεργά μέλη, κάθε χρόνο κάνουμε εκλογές, το ΔΣ είναι πενταμελές. Οσον αφορά τα δικαιώματα, μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε αίτηση για εισιτήρια. Μάλιστα, με αφορμή την κλήρωση που έφερε αντίπαλο της Μπαρτσελόνα τον Ολυμπιακό, παρατηρήθηκε αύξηση στις εγγραφές. Οταν παίζει η Μπαρτσελόνα με ελληνική ομάδα, πάντα γίνεται πρόταση να πάρουμε εισιτήρια. Τώρα εξασφαλίσαμε 350, ενώ συνολικά η Μπαρτσελόνα θα έχει στο Φάληρο περίπου 1.500 φίλους της. Θα είναι Λιβανέζοι, Βούλγαροι, Πολωνοί, ακόμη και από το Βέλγιο. Ολα τα στοιχεία των ενδιαφερομένων πάνε στη Βαρκελώνη, έχει πλήρη γνώση η Μπαρτσελόνα για τα πάντα». Φυσικά, το να πάρει κάποιος εισιτήρια γίνεται με σειρά προτεραιότητας και πάντα ανάλογα με τις αιτήσεις και τη ζήτηση.

Πώς είναι όμως μια βραδιά στο κλαμπ; Σύμφωνα με όσα αλιεύσαμε, πολύς κόσμος πέρασε το βράδυ του Σαββάτου στη Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, παρακολουθώντας το ματς με την Μπιλμπάο. «Με τη Ρεάλ, πάντως, δεν βρίσκεις ούτε καρέκλα», συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας της ελληνικής Penya. «Στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Καμπ Νου, από το κλαμπ μας πήγαν 15 άτομα».

Το βράδυ, για να επανέλθουμε στον πρόλογο, πολύ θα ήθελαν να δουν από κοντά, να τιμήσουν τον Μέσι ή τον Βαλβέρδε, αλλά όπως λέει ο Αντώνης Λιάσκος «είναι δύσκολο, δεν συνηθίζεται».

Εν αναμονή του αυριανού ματς, συνεπώς. Με την Μπάρτσα να έρχεται πρώτη φορά στο Νέο Φάληρο με έναν γαλαξία αστεριών να τη συνοδεύει.