Από τα αριστερά δείχνει αποφασισμένος να αντιταχθεί στο καταλανικό αποσχιστικό κίνημα ο ηγέτης των ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Οπως λέει, είναι έτοιμος να προασπισθεί το δικαίωμα και την ανάγκη της ενότητας έναντι «των κόμπλεξ που έχουμε κληρονομήσει από τη δικτατορία του Φράνκο». Από τη Γαλικία όπου βρέθηκε χθες, την ίδια ώρα που διεξαγόταν στη Βαρκελώνη η μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της ενότητας, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Ενα από τα λυπηρά κληροδοτήματα του φρανκισμού ήταν η προσπάθεια να στερήσει από την Αριστερά το δικαίωμα να μιλήσει εκ μέρους της Ισπανίας, συνολικά. Υπάρχει ένα κομμάτι της Αριστεράς που πίστεψε αυτή την ιστορία και ακόμα ζορίζεται όταν αναφέρεται στην Ισπανία, ως χώρα. Αυτό δεν ισχύει για εμάς, σε αυτή την Αριστερά δεν θα μας στερήσει ποτέ κανείς αυτό το δικαίωμα».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σάντσεθ έχει προσπαθήσει να τονίσει στις ομιλίες του την πεποίθηση ότι ανάμεσα στους καταλανούς αυτονομιστές υπάρχουν πολλά στελέχη της Αριστεράς. Ο σοσιαλιστής ηγέτης πιστεύει ότι όσα συμβαίνουν στην Καταλωνία έχουν σχέση «με την αναγέννηση της εθνικιστικής ρητορικής στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Και τονίζει: «Δεν υπάρχει τίποτα που να τη συνδέει με τη διεθνιστική Αριστερά». Και δεν παραλείπει να αναφέρει κάθε φορά: «Είμαστε εναντίον της άλλης Αριστεράς (δηλαδή των Podemos), της Αριστεράς με τους “δισταγμούς” που δεν θέλει να ορίσει τις αποσχιστικές τάσεις ως αυτό που είναι».

Πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών, τον τελευταίο καιρό κάνουν λόγο για «την ηλίθια ταύτιση του κράτους, της σημαίας και των αξιών της χώρας με τον δικτάτορα Φράνκο». Ο Σάντσεθ ανέφερε ότι «η μοναδική διακήρυξη που χρειάζεται η Καταλωνία είναι η διακήρυξη της συνύπαρξης και της ενότητας μεταξύ όλων των πολιτών της χώρας». Και κατέληξε: «Η Καταλωνία θα συνεχίσει να είναι Ισπανία χάρη στη λογική, τον νόμο και την ψήφο των Καταλανών», δείχνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές στην περιφέρεια αυτή έχει ξεκινήσει.