Η 46χρονη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και πλέον προσωρινή πρόεδρος της υπηρεσιακής καταλανικής κυβέρνησης –βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος –είναι αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός της Ισπανίας. Γεννήθηκε στο Βαγιαδολίδ τον Ιούνιο του 1971 και είναι μοναχοπαίδι. Σπούδασε νομικά και είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης. Το 2000 προσελήφθη ως σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Μαριάνο Ραχόι. Εγινε βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα τον Μάιο του 2004, στη θέση του Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος είχε αναλάβει το τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το 2005 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στη Βραζιλία τον επίσης δικηγόρο Ιβάν Ρόσα και έχει έναν 4χρονο γιο, ονόματι Ιβάν. Σύμφωνα με τη δήλωσή της, κατέχει ένα διαμέρισμα στη Μαδρίτη, που αγόρασε το 2002 και εξ ημισείας άλλο ένα σπίτι στην ισπανική πρωτεύουσα. Βάσει του τελευταίου πόθεν έσχες που συμπλήρωσε, έχει στην τράπεζα 99.817,35 ευρώ. Το αγαπημένο χόμπι της είναι η φωτογραφία, ενώ μουσικοί που λατρεύει είναι η Εϊμι Γουάινχαουζ και το συγκρότημα Coldplay.

Τα Χριστούγεννα παίζει στη μεγάλη λοταρία που πραγματοποιείται στην Ισπανία και προτιμά αριθμούς που λήγουν σε 11. Οταν έχει χρόνο διαβάζει βιβλία στο Kindle –πιο πρόσφατα διάβασε το βιβλίο του Ιαν ΜακΓιούαν «Νόμος περί τέκνων». Η Σοράγια διαθέτει συλλογή από γάντια. Τις καλοκαιρινές διακοπές συνήθως τις περνά στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «USA Today», είναι μια από τις 5 πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη. Κάποιες νύχτες, έχει παραδεχθεί, αφήνει το κινητό της στο μπάνιο, για να χαλαρώσει. Της αρέσει να κάνει την ντι τζέι στα πάρτι φίλων της –συνήθως αφιερώνει τραγούδια των 80s στον Ραχόι. Προετοιμάζεται πολύ καλά για τις ομιλίες και τις δημόσιες παρεμβάσεις της.