Σκληρή προβλέπεται η μάχη για το μέλλον της Καταλωνίας στην Ισπανία, καθώς οι δύο πλευρές κινητοποιούνται ενόψει των εκλογών στην περιφέρεια αυτή, στις 21 Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι την Παρασκευή για εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος και την κατάργηση της αυτονομίας της Καταλωνίας, την ανάληψη του ελέγχου από τη Μαδρίτη και την αντικατάσταση του κυβερνήτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια ντε Σανταμαρία έγινε λίγο μετά την ανακήρυξη από το καταλανικό Κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία.

Επειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντασης και μεγάλων διαδηλώσεων που δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει, η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας πιστοποιεί τον διχασμό της καταλανικής κοινωνίας. Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «El Mundo» σε 1.000 άτομα, την περασμένη εβδομάδα, δείχνει τα κόμματα που τάσσονται εναντίον της ανεξαρτησίας να συγκεντρώνουν 43,4% και εκείνα που τάσσονται υπέρ 42,5%. Πιστοποιείται δηλαδή ο βαθύς διχασμός της καταλανικής κοινωνίας, αφού περίπου αυτή είναι και η σύσταση του τοπικού Κοινοβουλίου, όπου όμως ελαφρύ προβάδισμα έχουν οι αυτονομιστές.

Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της ενιαίας Ισπανίας γέμισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης τραγουδώντας τον ισπανικό εθνικό ύμνο και φωνάζοντας «Viva Espana». Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για ένα εκατομμύριο πολίτες και η αστυνομία για 300.000, οπότε όλοι υπολογίζουν πως ο ακριβής αριθμός βρίσκεται κάπου στη μέση. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όσων αντιτίθενται στην ανεξαρτησία και ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν «Ο Πουιτζντεμόν στη φυλακή» –κάτι που δείχνει πως τα πάθη έχουν ανάψει και οι επόμενοι δύο μήνες μπορεί να αφήσουν μια βαθιά πληγή στην Ισπανία, που ίσως είναι δύσκολο να επουλωθεί. Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να γίνουν πολλές διαδηλώσεις και των δύο στρατοπέδων, καθώς θα αρχίσουν και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μαδρίτης, όλοι οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας, μεταξύ των οποίων και ο Πουιτζντεμόν, είναι ελεύθεροι να πάρουν μέρος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Στελέχη του αριστερού καταλανικού κόμματος CUP που στήριζε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πουιτζντεμόν, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ραχόι για την εφαρμογή του άρθρου 155, δήλωναν πως πρόκειται να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, όμως το κόμμα δεν έχει πάρει ακόμα επίσημα θέση.

Η καθαιρεθείσα καταλανική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να λάβει δύσκολες αποφάσεις, έγραψε σε άρθρο του χθες, στη διαδικτυακή εφημερίδα «Εl Punt Avui», ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Χουνκέρας. Πάντως δεν διευκρίνισε εάν το κόμμα του ERC θα πάρει μέρος στις εκλογές. «Χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική… είναι σημαντικό να συνάψουμε ανθεκτικές συμμαχίες με όσους θέλουν να φτιάξουν ένα κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες του», ανέφερε σε μια παράγραφο που κάποιοι εξέλαβαν ως υπαινιγμό για μια φημολογούμενη συμμαχία μεταξύ του ERC, που τάσσεται υπέρ της απόσχισης, και του καταλανικού παραρτήματος των Podemos. Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε το αυτονομιστικό κίνημα σε δύσκολη θέση, καθώς θα σήμαινε ότι ένα από τα βασικά κόμματα της ανεξαρτησίας θα ενώσει τις δυνάμεις του με ένα κόμμα που αντιδρά μεν στη σκληρή στάση της Μαδρίτης, όμως δεν υποστηρίζει την απόσχιση της Καταλωνίας.

Εκκληση για πολιτική ανυπακοή

Ολοι περιμένουν να δουν πώς θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, τη διαχείριση των καταλανικών υπηρεσιών. Στελέχη του αποσχιστικού κινήματος κάνουν έκκληση στους δημοσίους υπαλλήλους και τους αστυνομικούς της Καταλωνίας να προχωρήσουν σε εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, αρνούμενοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Μαδρίτης.