Καλά κρατεί το θρίλερ με το Ελληνικό, αφού μέχρι και αργά χθες το βράδυ η επένδυση παρέμενε σκαλωμένη στο θέμα του ύψους που θα έχουν τα κτίρια, και ιδίως οι έξι ουρανοξύστες, που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα η υπογραφή από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων από την επίμαχη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, της απόφασης για την κήρυξη μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού, περίπου 300 στρεμμάτων, διάσπαρτων στο βορειοανατολικό τμήμα του ακινήτου, τα οποία βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του τραμ (περιοχή με ελάχιστους τάφους), άλλα στον λόφο Χασάνι (ο οποίος και δεν έχει αρχαία) και άλλα στους Τράχωνες (όπου και τα αρχαία μπάζα ενός λατομείου).

Εκκρεμεί ωστόσο ακόμη η υπογραφή από την Κονιόρδου της απόφασης για τους όρους δόμησης. Δηλαδή η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για τις οποίες η γνωμοδότηση του ΚΑΣ όριζε ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων που θα ανεγερθούν στο πρώην αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μέχρι αργά χθες το βράδυ επιχειρούνταν να βρεθεί μια «λεκτική διατύπωση» προκειμένου η απόφαση Κονιόρδου να παρακάμπτει το επίμαχο σημείο του ΚΑΣ και να μη θέτει περιορισμούς στη δόμηση, όπως άτυπα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ενα τέτοιο σενάριο προβλέπει ότι η διατύπωση θα παραπέμπει τη λήψη της τελικής απόφασης για τα ύψη στα επόμενα όργανα που θα κληθούν να δώσουν και την τελική γνωμοδότηση, δηλαδή στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εφόσον βρεθεί λύση, οι πληροφορίες λένε ότι η υπουργός μπορεί να εκδώσει τη δεύτερη επίμαχη απόφαση, ακόμη και σήμερα, διαφορετικά η υπόθεση θα συνεχίσει να σέρνεται, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.
ΔΙΑΦΟΡΑ… 40-50 ΜΕΤΡΩΝ. Αιτία της δυστοκίας είναι ο φόβος της υπουργού για τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με μήλον της Εριδος μια διαφορά… 40-50 μέτρων. Τόση είναι η απόσταση που χωρίζει το σχέδιο του επενδυτή, το οποίο προβλέπει έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστος, από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ότι κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης.

Την περασμένη πάντως εβδομάδα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμήνυσε στην υπουργό για μία ακόμη φορά να συμμορφωθεί με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δηλαδή να «ροκανίσει» τα ύψη των κτιρίων. Παρότι η ίδια έχει, εκ του αρχαιολογικού νόμου, το δικαίωμα να μην αποδεχθεί εν όλω ή εν μέρει την απόφαση του ΚΑΣ, εντούτοις λύση δεν βρίσκεται. Ανησυχεί, λένε οι πληροφορίες, ότι αν κάνει κάτι τέτοιο, σίγουρα θα ακολουθήσουν προσφυγές, λένε άνθρωποι με γνώση των διεργασιών.

Το θέμα είναι σε γνώση των δανειστών, οι εκπρόσωποι των οποίων, στις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησαν να απεγκλωβιστούν οι υπηρεσίες από την «υψοφοβία» τους. Ούτε και φάνηκε να πείθονται από το επιχείρημα του ΥΠΠΟΑ ότι η υπουργός καθυστερεί επειδή αναζητά τη χρυσή τομή.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Στην πράξη, ακόμη και αν ξεπεραστεί το θέμα με τα ύψη, μέχρι να πάρουν οι δύο αποφάσεις ΦΕΚ, θα έχει παρέλθει σημαντικό μέρος και του Νοεμβρίου. Το επόμενο βήμα, αφού φυσικά εκδοθούν, είναι να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα του Ελληνικού, το οποίο θα πρέπει να πάρει έγκριση από το ΣτΕ. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε ότι αυτό πρέπει να έχει συμβεί ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, προθεσμία που μάλλον χάνεται.

Θυμίζουμε ότι εκτός της μείωσης των υψών των κτιρίων, το ΚΑΣ, στις ενστάσεις που είχε εκφράσει για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ελληνικού, έθετε επίσης τον όρο να μείνει αδόμητη η κορυφή Χασανίου καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμά, το λατομείο, όπως και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου.

Εκτός από το σίριαλ με τα αρχαία, εκκρεμούν επίσης η μετεγκατάσταση δημόσιων φορέων, με κυριότερη αυτή του αμαξοστασίου της ΟΣΥ, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καζίνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το επίμαχο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την αγορά των καζίνων θα έρθει στη Βουλή τον Δεκέμβριο.