Πατάει κι άλλο γκάζι η οικονομία στην ευρωζώνη, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη και την απασχόληση που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Το τρίτο φετινό τρίμηνο η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, καθώς διαμορφώθηκε σε 0,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η ανάπτυξη που καταγράφηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση σε 2,5%.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν μάλιστα τα νέα από τη Γαλλία, όπου το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της δεύτερης ισχυρότερης χώρας της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Πλέον διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες εκτιμούν ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να πατάει γκάζι, με την ανάπτυξη να διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος. Οι αναλυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων και αύξηση επενδύσεων στη χώρα που αναμένεται να ενισχύσει κι άλλο την ιδιωτική κατανάλωση, που είναι η κινητήρια δύναμη της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Θετικά ήταν επίσης τα νέα της Eurostat και για την ανεργία στην ευρωζώνη που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών, καθώς έφτασε το 8,9%. Η νέα μείωση της ανεργίας αποδίδεται στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης που επιτρέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή πάντως εξακολουθούν να προβληματίζουν οι μεγάλες διαφορές στην ανεργία που καταγράφονται μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ καταγράφηκε στην Τσεχία με 2,7%, στη Γερμανία με 3,6% και στη Μάλτα με 4,1%. Η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στην Ελλάδα με 21%, στην Ισπανία με 16,7% και στην Ιταλία με 11,1%.

Οσον αφορά την πορεία των τιμών, ο πληθωρισμός σημείωσε τον Οκτώβριο υποχώρηση και διαμορφώθηκε σε 1,4%, δικαιώνοντας ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική της να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά ταυτόχρονα να επεκτείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης σχεδόν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν σε 1,5%, ενώ η ΕΚΤ θέλει να δει τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται κοντά στο 2%.

Ο πληθωρισμός επηρεάζεται άμεσα από την πορεία των τιμών της ενέργειας. Οι αυξήσεις στην ενέργεια στην ευρωζώνη διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 3% σε ετήσια βάση. Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν σε 3,9%.