Σάλος έχει προκληθεί μετά τη χθεσινή αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι η ρύπανση χτυπάει κόκκινο σε πολλές περιοχές του Σαρωνικού, σχεδόν δύο μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Το ΕΛΚΕΘΕ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Η ανακοίνωση ωστόσο του Ερευνητικού Κέντρου δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8.30 το βράδυ και αφού προηγουμένως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ Σπύρο Μαυράκο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής –σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την καθυστέρηση που επέδειξε στην αντιμετώπιση του ναυαγίου –κρύφτηκε πίσω από το ερευνητικό κέντρο (το οποίο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του) και επιχείρησε για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αργά το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν μετά τη δημοσίευση του θέματος στα «ΝΕΑ».

Μιάμιση ώρα αργότερα, στις 10 το βράδυ, ακολούθησε και κείμενο – απάντηση του Συντονιστικού Οργάνου, υπεύθυνου για τις εργασίες απορρύπανσης στον Σαρωνικό που λειτούργησε ως «συνήγορος» του υπουργού Ναυτιλίας.

Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που από το ΕΛΚΕΘΕ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την επιβάρυνση για παράδειγμα, στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, το ίδιο και για την περιοχή του Αγίου Κοσμά, αλλά και του Φλοίσβου.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ. Και μόνο το γεγονός ότι σχεδόν δύο μήνες από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» υπάρχουν ακόμη υψηλές συγκεντρώσεις από πετρελαιοειδή που έφτασαν ακόμη και 60 φορές (!) πάνω από το θεσπιζόμενο όριο για τον Σαρωνικό, θα έπρεπε να κάνει τους αρμοδίους να ανησυχήσουν και όχι να ψάχνουν τρόπους προκειμένου να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Με τελετές παράδοσης των παραλιών δεν εξαλείφεται η ρύπανση, ούτε ο κόσμος μπορεί άφοβα να κολυμπάει σε αυτές.

Το ότι στο δημοσίευμα δεν περιέχονται όλες οι μετρήσεις δεν συνεπάγεται ότι ο Σαρωνικός έχει καθαρίσει και πως ο κόσμος άφοβα και χωρίς κανέναν κίνδυνο μπορεί να κολυμπήσει. Αυτήν την άποψη έχουν πολλοί ειδικοί. Εκτός κι αν δεν ξέρουν τη δουλειά τους…

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις μέχρι στιγμής έγιναν με δείγματα από την παράκτια ζώνη. Και μπορεί οι τιμές των συγκεντρώσεων να έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τις τυπικές τιμές του Σαρωνικού που κυμαίνονται στα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη συνολική εικόνα του προβλήματος, αφού σε ό,τι αφορά τη μελέτη των δειγμάτων από τον βυθό, αυτή θα ολοκληρωθεί –εάν δεν υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση –τον ερχόμενο μήνα. Τα δείγματα από τον βυθό έχουν συλλεχθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αναλύσεις τους.