Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο φαίνεται ότι βρίσκονται οι έρευνες των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη σύλληψη του 29χρονου το πρωί του Σαββάτου στην Πλατεία Αττικής. Η αποκρυπτογράφηση του υλικού που άντλησαν από τους υπολογιστές τού συλληφθέντος και η ανάλυση των υπόλοιπων ευρημάτων από τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους αναμένεται να σκιαγραφήσουν τις επόμενες κινήσεις του νεαρού αλλά και να δώσουν στοιχεία για την προετοιμασία ενός νέου κύκλου τρομοκρατικών επιθέσεων.

Βασική προτεραιότητα των Αρχών είναι να εντοπίσουν τα υπόλοιπα κρησφύγετα των τρομοκρατών, όπως οι χώροι αποθήκευσης εκρηκτικών, καθώς αυτά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις Αρχές στην κεντρική γιάφκα της νέας γενιάς τρομοκρατών.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, του Αναστασίου και της Βάιας.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν επίσης τρεις πρόσφατες φωτογραφίες του νεαρού, οι οποίες ελήφθησαν μετά τη σύλληψή του, και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας που εκδόθηκε το 2011 με τα πραγματικά του στοιχεία.

Το πιο δυνατό σημείο στο οποίο ποντάρουν οι αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι η δημοσιοποίηση των οκτώ πλαστών δελτίων ταυτότητας, κάποια εκ των οποίων είχε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήσει ήδη ο 29χρονος ώστε να κινείται χωρίς να αφήνει ίχνη. Με τη δημοσιοποίησή τους οι Αρχές αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών, καθώς κάποιες από τις πλαστές ταυτότητες ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκμίσθωση αυτοκινήτων, διαμερισμάτων, γκαράζ ή άλλου αποθηκευτικού χώρου για τις ανάγκες και την οργάνωση υποδομών του τρομοκρατικού δικτύου.

Η «ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ». Από τις πρώτες ώρες της σύλληψής του, το Σάββατο τα ξημερώματα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να εντοπίσουν το νέο κρησφύγετο στο οποίο επρόκειτο να μεταφερθούν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν φορτωμένος.

Αναμφισβήτητα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι επρόκειτο για μια «μετακόμιση» του οπλοστασίου σε άλλη γιάφκα, η οποία δεν αποκλείεται να έγινε εσπευσμένα.

Αρκετά είναι τα κενά και τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη κίνηση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η «μετακόμιση» στις 4.30 τα ξημερώματα δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο 29χρονος επρόκειτο να χρησιμοποιήσει κάποιο μέσο, στο οποίο ενδεχομένως τον περίμενε συνεργός του. Πληροφορίες τον φέρουν να προτίμησε για λόγους ασφαλείας να μετακινηθεί με ταξί.

Το κατηγορητήριο-καταπέλτης που αντιμετωπίζει φανερώνει τον σημαντικό ρόλο που φέρεται να έπαιξε ο 29χρονος στη νέα γενιά τρομοκρατίας, όπως ο ρόλος του στην αποστολή των τρομοπακέτων σε κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους και φορείς, αλλά και στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα αναλύσεις τον «δείχνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, ως τον κατασκευαστή των τρομοδεμάτων και όχι ως απλό μεταφορέα. Το υλικό που τον ενοχοποιεί βρίσκεται πάνω στη συνδεσμολογία τρομοπακέτου, γεγονός που τον ανεβάζει κατηγορία στην ιεραρχία του τρομοκρατικού δικτύου. Οπως όλα δείχνουν, ήταν ο «μάγειρας» που παρασκεύαζε τα εκρηκτικά κοκτέιλ στις βόμβες νέας γενιάς. Η καινούργια συνταγή που χρησιμοποιήθηκε ώστε να περάσουν τα τρομοδέματα από ελέγχους ρουτίνας ήταν η μικρή ποσότητα ελαφρών εκρηκτικών, περίπου 30 γραμμαρίων πυρίτιδας για βαρελότα, ενώ οι σχεδόν αόρατες βόμβες δεν είχαν πυροκροτητές.

Από τα βαριά εκρηκτικά, όπως ζελατοδυναμίτιδα και TNT που έκρυβε στις αποσκευές του, πιθανότατα να είχε περάσει και στην κατασκευή σύνθετων μηχανισμών για πιο ισχυρά βομβιστικά πλήγματα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν εις βάρος του ως προς τα τρομοπακέτα αφορούσαν αποτυπώματα και βιολογικό υλικό –δεν υπήρξαν καταγραφές από κάμερες –και κρίθηκαν ισχυρά ώστε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και στη συνέχεια να συνταχθεί το βαρύ κατηγορητήριο.

Επιπλέον στη γιάφκα της οδού Αλκαμένους βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ταξινομημένα τα καρτελάκια με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των παραληπτών. Ετικέτες με «βαριά» ονόματα και υψηλούς συμβολισμούς, όπως του πρώην γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch στην Ιταλία, των εγκαταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη και άλλων αξιωματούχων.

Τα κλιμάκια των αρμόδιων ερευνητών που «σαρώνουν» τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους προσπαθούν να συγκρίνουν τις σημειώσεις και το υλικό που εντόπισαν με αυτά που είχαν βρεθεί στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους φαίνεται πως ήταν ισχυρός, καθώς το διαμέρισμα-κρησφύγετο της Αλκαμένους είχε νοικιαστεί το 2015 πριν από τη σύλληψη της Ρούπα.

Ανάμεσα στους φακέλους που έχουν ανοίξει στην Αντιτρομοκρατική, με την προοπτική να εμπλουτισθούν με νέα στοιχεία, είναι και η αποτυχημένη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμενων μελών του Επαναστατικού Αγώνα και μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και η βομβιστική επίθεση εναντίον της δικαστικού Τσατάνη, την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι Πυρήνες.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Αντιμέτωποι με ένα μέτωπο οργανώσεων

Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς από το περασμένο Σάββατο, όταν άρχισαν να αποστέλλονται τα πρώτα ευρήματα από τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους. Το υλικό της άθικτης γιάφκας θεωρείται πολύ πλούσιο και μέχρι χθες δεν είχε εξετασθεί ούτε το 10% των ευρημάτων. Αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι Αρχές δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει μελλοντικούς στόχους, τα υλικά που βρέθηκαν μαρτυρούν ότι το μέτωπο ήταν ενεργό και κατάλληλα προετοιμασμένο για δράση ώστε να ανασυσταθεί το νέο αντάρτικο πόλης. Ο προβληματισμός για τη δυναμική της νέας γενιάς είναι πολύ έντονος. Πέρα από τη δυνατότητα στρατολόγησης και κάλυψης κενών, οι Αρχές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ μέτωπο οργανώσεων αποτελούμενο από τους Πυρήνες και τον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί αν στο μέτωπο αυτό μετέχει και η τρίτη μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.