Χρωστάω μια διόρθωση. Η δεοντολογία μου το επιβάλλει. Τις προάλλες έγραψα ότι επειδή φέτος το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (αυτό που αποκαλούμε Football League, τρομάρα μας…) άρχισε στις 28 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όλοι οι προπονητές που εργάζονται σε αυτή την βασανισμένη κατηγορία «έκαναν παρέλαση». Τελικά έκανα λάθος και ζητώ ταπεινά συγγνώμη, πρώτα από όλα από τους διοικούντες τον Απόλλωνα Λάρισας. Απέλυσαν τον προπονητή Σάκη Θεοδωσιάδη την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν από την παρέλαση και μια μέρα μετά την επομένη της ήττας της ομάδας από την ΑΕΚ με 0-7. Κι εγώ το απέκρυψα!

Εσωσαν

Ας είναι ο κ. Θεοδωσιάδης επιεικής μαζί τους –όσο μεγάλη κι αν είναι η στεναχώρια του μετά την απόλυσή του μια μέρα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έσωσαν τις παραδόσεις της κατηγορίας…

Τέχνη

Στο πρωτάθλημα που βλέπουμε φέτος μπορεί το θέαμα να είναι φτωχότατο, αλλά ευτυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, εκεί που υπάρχει φτώχεια, ανθεί η τέχνη. Μια ιστορία με σενάριο αληθινά σπάνιο, μας έρχεται από τη Λαμία. Ο,τι θα διαβάσετε είναι αληθινό.

Χιούμορ

Μετά το τέλος του αγώνα της Λαμίας με τον Πλατανιά, οι οργανωμένοι οπαδοί των γηπεδούχων, που αυτοαποκαλούνται Cartoonistas, πράγμα που δείχνει ότι έχουν και χιούμορ, εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της ομάδας. Κατηγόρησαν τη διοίκηση γιατί τα εκδοτήρια εισιτηρίων δεν λειτούργησαν καλά κι ο κόσμος άργησε να μπει στο γήπεδο, αλλά και γιατί κάποιος από τη διοίκηση ζήτησε από τους οπαδούς να μη σηκώνονται όρθιοι (!) κατά τη διάρκεια του ματς, γιατί ενοχλούν. «Αν δεν μας θέλετε, να μας το πείτε… Οχι για να φύγουμε Εμείς (sic) αλλά εσείς…» έγραψαν, προσθέτοντας ότι «το γήπεδο ανήκει σε όλους τους Λαμιώτες». Η παρατήρηση θυμίζει το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» –άλλωστε, όπως θα ‘λεγε κι ο Σταύρος Θεοδωράκης, «όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε».

Χτύπημα

Η ΠΑΕ δεν άφησε αυτό το χαμηλό χτύπημα να περάσει αναπάντητο. Με δική της ανακοίνωση επεσήμανε ότι «20-25 άνθρωποι, όπως το ήθος τους επιβάλλει (sic), έβριζαν μέλος της ΠΑΕ στις εξέδρες, αντί να ενισχύουν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών» και ότι αυτό δεν θα το δεχτεί ξανά. Τόνισε δε «προς κάθε κατεύθυνση» πως δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν,«τόσο για τη στελέχωση όσο και για τις συνεργασίες της» και απαιτεί την κόσμια συμπεριφορά όλων όσοι επιλέγουν να βρεθούν στο γήπεδο κ.τλ., κ.τλ. Μέχρι εδώ όλα είναι αρκετά συνηθισμένα, αφού οπαδοί και διοικήσεις ομάδων συχνά – πυκνά μπορεί να τσακωθούν για ψύλλου πήδημα.

Απάντηση

Αυτό που καθιστά την ιστορία μοναδική, είναι η απάντηση των οργανωμένων της ομάδας. Αλλοι θα θύμωναν, άλλοι θα δήλωναν απογοητευμένοι, άλλοι θα σήκωναν τους τόνους. Οι Cartoonistas, γράφοντας πραγματικά ιστορία, απάντησαν με ένα εδάφιο από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο! «Πάτερ άφες αυτοίς· ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» έγραψαν στην ιστοσελίδα τους στο facebook, κρατώντας τις δασείες, τις ψιλές και τις περισπωμένες του ευαγγελικού κειμένου! Νομίζω ότι ανάλογη ανακοίνωση δεν πρέπει να έχει βγει ούτε από το Βατικανό! Για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών είμαι βέβαιος, γιατί πήρα και ρώτησα.

Συνέχεια

Περιμένω τη συνέχεια. Στο επόμενο επεισόδιο η διοίκηση μπορεί να ζητήσει εξορκισμό κι αυτοί να αφορίσουν τον πρόεδρο Πανουργιά. Τίποτα δεν αποκλείεται…

Φως

Προσπαθώ να αναδεικνύω αυτές τις μικρές ποδοσφαιρικές ιστορίες που σπανίως βλέπουν αλλού το φως της δημοσιότητας: ο αθλητικός Τύπος μας ρέπει προς τη σοβαροφάνεια, αλλά και την ειρωνεία. Χθες π.χ. διάβασα ότι ο προπονητής του ΠΑΟ Μαρίνος Ουζουνίδης πήγε στο νοσοκομείο γιατί είχε πάθει γαστρεντερίτιδα από την Παρασκευή, αλλά το πράγμα έμεινε κρυφό. Καλά έκαναν στον ΠΑΟ. Γιατί, αν γινόταν γνωστό ότι ο καλός Μαρίνος είχε τέτοιο πρόβλημα, δεν αποκλείω να διαβάζαμε ότι ο ΠΑΟ οπισθοχώρησε στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, γιατί ο προπονητής του έπαθε κόψιμο. Θα ήταν αληθές και άδικο ταυτόχρονα.

Διάρρηξη

Αδικο είναι και αυτό που συμβαίνει με τον Εμενίκε. Οπως συμβαίνει συχνά με τους ποδοσφαιριστές που έχουν σπίτι στα νότια προάστια, έτσι κι αυτός έπεσε θύμα διάρρηξης. Μόνο που ο τρόμος του παραείναι μεγάλος. Αφησε το σπίτι και ζει σε κεντρικό ξενοδοχείο καιρό τώρα, χωρίς την οικογένεια, αλλά με μερικούς καλούς φίλους. Αντρες που μένουν σε ξενοδοχείο ή είναι μπίζνεσμαν που ταξιδεύουν πολύ για δουλειές ή φιλαράκια που περνάνε τη ζωή τους σαν να κάνουν κάθε βράδυ μπάτσελορ πάρτι –αν με αντιλαμβάνεστε. Ας πούμε κομψά ότι ο Εμενίκε δεν ανήκει στην κατηγορία των μπίζνεσμαν, ενώ οι φίλοι που έχει μαζί του ξέρουν τι θα πει να περνάς καλά σε αυτή τη ζωή. Το προσωπικό του ξενοδοχείου δεν απόρησε που ο παίκτης κόπηκε από την αποστολή του Ολυμπιακού στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Απόρησε που αγωνίστηκε βασικός εναντίον του ΠΑΟ…