Μπορεί να πάρει η ΝΔ αυτοδυναμία στις εκλογές; Το ερώτημα αυτό είναι προφανές ότι απασχολεί τους νεοδημοκράτες καθώς βλέπουν ότι προηγούνται σταθερά και μάλιστα με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Ο Νικήτας Κακλαμάνης όμως έχει την απάντηση. Η θεωρία που διατυπώνει όποτε βρει ευκαιρία είναι πως η ΝΔ πρέπει να προσεγγίσει και να φέρει ξανά κοντά της τους περίπου 500.000 που έχασε το 2009. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής επανέλαβε και χθες (ραδιόφωνο Real) πως η αυτοδυναμία της ΝΔ «περνά μέσα από τον επαναπατρισμό των 500 χιλιάδων ψηφοφόρων που χάσαμε από το 2009 και μετά».

Μάλιστα, ο Νικήτας θέλοντας να δείξει πως η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να ακολουθήσει το… θεώρημά του και αυτή την τακτική ανέφερε και το παράδειγμα της Ανγκελα Μέρκελ μετά τις χαμηλές επιδόσεις στις γερμανικές εκλογές: η πρώτη δήλωσή της μετά την εκλογή της, είπε, ήταν «πρώτιστο μέλημα ο επαναπατρισμός όσων έφυγαν δεξιότερα του CDU».
Στις 13 μονάδες η διαφορά

Η διαφορά πάντως της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου παραμένει σταθερή στις 13 ποσοστιαίες μονάδες, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του Σκάι. Και τα δύο κόμματα σημειώνουν καθένα ανεπαίσθητη άνοδο (0,5%), αλλά το γαλάζιο προβάδισμα εξακολουθεί να μην αμφισβητείται.

Σταθερή παραμένει στην έρευνα η Χρυσή Αυγή στο 7%, αλλά στην τέταρτη θέση υποχωρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς έχει χάσει μία μονάδα (6,5%) σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων σημειώνουν άνοδο, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται και μάλιστα στο 2% η Πλεύση Ελευθερίας.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία, η ΝΔ εξακολουθεί να έχει συντριπτική υπεροχή στην παράσταση νίκης, ο… «κανένας» προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη από το έργο της κυβέρνησης και εκτιμά πως τα πράγματα οδηγούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ ειδικά για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι εκτιμούν ότι δεν ωφέλησε τα συμφέροντα της χώρας ούτε ενίσχυσε το προσωπικό προφίλ του Πρωθυπουργού.
«Δεν είμαστε κόμμα της ελίτ»

Στο μεταξύ, η Πειραιώς στην προσπάθειά της να διευρύνει την εκλογική της απήχηση, εδώ και καιρό έχει επικεντρώσει την τακτική της και στην απόκρουση της μόνιμης επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι το κόμμα των επιχειρηματιών και των πλουσίων». Οχι «δεν είμαστε κόμμα της ελίτ», απαντά εμφατικά και απόδειξη, λένε, είναι οι προτάσεις της για τους ασθενέστερους πολίτες και η αφοσίωσή της σε θέματα καθημερινότητας. Ακριβώς αυτή τη στόχευση έχει και το αυριανό 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ στα Ιωάννινα.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αφιερώνοντας σε αυτές το 3ο Προσυνέδριό της. Οπως είπε, «όσο οι επενδύσεις δεν έρχονται και δουλειές δεν υπάρχουν, μια πολιτική είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Και είναι η πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μια πολιτική που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολεμήθηκε στην αρχή από τον κ. Τσίπρα και την ανέστειλε προσωρινά».
Με το βλέμμα στην κοινωνία

Η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι μία από τις προτάσεις της ΝΔ στην πρώτη θεματική του αυριανού προσυνεδρίου, η οποία θα ασχοληθεί με τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Η δεύτερη ενότητα θα αφορά την κοινωνική ασφάλιση και στην τρίτη θα αναλυθούν οι προτάσεις της ΝΔ για αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Για ακόμη μία φορά η ΝΔ θα δώσει βήμα σε καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες και ειδικούς, θέλοντας να δείξει ότι ακούει την κοινωνία. Στα πάνελ των συζητήσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Καραγιαννίδου, ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Υγείας της London School of Economics με εξειδίκευση στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων νοσημάτων για ηλικιωμένους, Ιωάννα Περτσινίδου, κοινωνική λειτουργός ως υπεύθυνη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Φτώχειας στην Praksis.