Το 30% των κινητών τηλεφώνων της Ευρώπης θα λειτουργεί σε δίκτυα 5G μέχρι το 2025! Η ραγδαία εξάπλωση των συγκεκριμένων δικτύων, που θα παρέχουν ταχύτητες έως και 10 Gbps(!), αντικαθιστώντας ακόμα και τα οικιακά δίκτυα WiFi, εκτιμάται ότι θα τονώσει ακόμα περισσότερο την ήδη «ώριμη» αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του GSMA (Global System for Mobile Association), μέχρι το 2025 θα υπάρχουν συνολικά 214 εκατομμύρια συνδέσεις 5G σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας την περιοχή ως μία από τις μεγαλύτερες αγορές 5G στον κόσμο.
Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στην Ευρώπη αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2020, εξασφαλίζοντας κάλυψη δικτύου 5G σχεδόν στα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου.
Μάλιστα, όπως τονίζεται στη μελέτη του GSMA, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ανακτήσει τον ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη στην τεχνολογία, καθώς ήδη προχωρά προς την εποχή των 5G. Ωστόσο, «αυτό θα μπορεί να συμβεί μόνο αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της περιοχής σε παγκόσμια κλίμακα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του GSMA Mats Granryd.
Οπως ο ίδιος τόνισε, «απαιτείται ένα νέο ρυθμιστικό περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και καινοτομίες για την υλοποίηση του οράματος της ΕΕ των Gigabits».
Η μελέτη του GSMA διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι υπηρεσίες επόμενης γενιάς που εξασφαλίζει το 5G μπορούν να αντισταθμίσουν και την επιβράδυνση της αύξησης των συνδρομητών.
Ηδη, η Ευρώπη θεωρείται σήμερα μία από τις πλέον κορεσμένες αγορές για την κινητή τηλεφωνία, παγκοσμίως. Στα τέλη του περασμένου έτους, σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρχαν 456 εκατομμύρια μοναδικοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 84% του πληθυσμού της. Παράλληλα, αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια το περιθώριο ανάπτυξης της συνδρομητικής βάσης θα είναι περιορισμένο, καθώς οι μοναδικοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φθάσουν στα 469 εκατομμύρια έως το 2020 (στο 86% του πληθυσμού). Πάντως, η επιβράδυνση της αύξησης των συνδρομητών σήμερα αντισταθμίζεται ήδη από την ταχεία μετάβαση στα δίκτυα 4G. Η τεχνολογία 4G στο τέλος του 2016 αντιστοιχούσε στο ένα τρίτο των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, ενώ προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% του συνόλου μέχρι το 2020, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στρέφονται σε 4G συσκευές. Μάλιστα, φέτος, ο αριθμός των συνδέσεων 4G θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τις συνδέσεις 3G στην Ευρώπη.
Τα έσοδα. Εξάλλου, η ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι η πορεία των εσόδων από το mobile στην Ευρώπη δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικής ή έστω οριακής ανάπτυξης. Τα έσοδα των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 143 δισ. ευρώ το 2016 και αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς σε 146 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.
Πέρυσι, οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παρήγαγαν οικονομική αξία 540 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμμετέχοντας με 3,4% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 670 δισ. ευρώ (3,9% του ΑΕΠ), δεδομένου ότι η περιοχή παρουσιάζει έντονη αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της συνεχιζόμενης υιοθέτησης της τεχνολογίας «machine to machine» αλλά και της αυξημένης ψηφιοποίησης της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Το «κινητό» (mobile) οικοσύστημα της Ευρώπης το 2016 υποστήριξε 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (άμεσα και έμμεσα), ενώ ως κλάδος συμβάλλει σημαντικά και στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα: το 2016 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή της γενικής φορολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, των φόρων των εταιρειών και της φορολογίας απασχόλησης.
Προκειμένου δε να υποστηριχθεί η αυξανόμενη συμβολή της κινητής τηλεφωνίας στην ανάπτυξη και την καινοτομία της Ευρώπης, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για μια νέα αντιμετώπιση της ρύθμισης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Ειδικότερα, προτείνει την επανεξέταση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που άρχισε πριν από δύο χρόνια, κυρίως στο σκέλος που αφορά τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τον Κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.