Στην ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας προχώρησε την Τρίτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του, με την κρίση στη χώρα να βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είχε γίνει από το καταλανικό κοινοβούλιο στις στις 27 Οκτωβρίου, με την ισπανική κυβέρνηση να προχωρά αμέσως μετά στην στη διάλυση του, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και ορίζονταςδιεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε επίσης την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του, κατηγορώνονταςτα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην Καταλωνία αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα το 48,7% των Καταλανών πιστεύει πως η ισπανική αυτή περιφέρεια θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση του Centre d’ Estudis d’ Opinio. Το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο από το 41,1% που ήταν τον Ιούνιο και είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο 2014.

Η δημοσκόπηση βασίσθηκε σε 1.338 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 16 ως τις 29 Οκτωβρίου.