Ενα είναι σίγουρο για τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας: αυτήν την τετραετία θα την περάσουν στην αντιπολίτευση. Αν αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικας», που επιχειρεί η Μέρκελ με Πράσινους και Φιλελεύθερους, η λύση θα είναι νέες εκλογές. Ολα τα άλλα είναι ανοιχτά για το SPD που μπαίνει σε κρίση ηγεσίας και πολιτικής γραμμής.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι καζάνι που βράζει μετά το ολέθριο αποτέλεσμα των εκλογών, το χειρότερο που είχε στη μεταπολεμική περίοδο της Γερμανίας. Με 20,7%, το ιστορικότερο κόμμα της Γερμανίας μετά βίας μπορεί να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό του κόμματος λαϊκής βάσης. Οι Σοσιαλδημοκράτες για να ορθοποδήσουν χρειάζονται νέα πρόσωπα στην ηγεσία και νέο προγραμματικό λόγο.
Ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση του κόμματος σε θεματολογία, οργάνωση και πρόσωπα και για τον σκοπό αυτόν διοργανώνει συνολικά οκτώ περιφερειακές διασκέψεις μέχρι το συνέδριο του SPD στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκεί θα κριθεί η πορεία του κόμματος αλλά και η τύχη του ίδιου του Σουλτς. Η παραμονή του στην προεδρία του SPD σήμερα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Η ανανέωση στα πρόσωπα ξεκίνησε και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί με την αλλαγή ηγεσίας. Ο Σουλτς δεν διεκδίκησε τη θέση του κοινοβουλευτικού ηγέτη του κόμματος, την οποία παραχώρησε στην Αντρέα Νάλες, μέχρι τώρα υπουργό Εργασίας, που ανήκει στη νεότερη γενιά στελεχών και προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Η μειωμένη ισχύς του Σουλτς φάνηκε και στην αδυναμία του να προωθήσει τον εκλεκτό του, επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας, Ουμπέρτους Χάιλ, στη δεύτερη ισχυρότερη θέση, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση την οποία κατέλαβε τελικά ο Κάρστεν Σνάιντερ από τον «Κύκλο-Ζεεχάιμερ» που είναι η δεξιά πτέρυγα του SPD.
Παράλληλα με τις αλλαγές στα πρόσωπα, σε εξέλιξη βρίσκεται και μία εντεινόμενη κόντρα για την πολιτική γραμμή της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο πρώτος που έβαλε το δάχτυλο «εις τον τύπον των ήλων» είναι ο τοπικός πρωθυπουργός του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς. «Οχι υπεκφυγές! Απάντηση στα νέα ερωτήματα του μέλλοντος! Καθαρές αρχές!» είναι ο τίτλος ενός κειμένου θέσεων του Σολτς, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Κατά τον Σολτς, «υπεκφυγή» είναι η ερμηνεία της αριστερής πτέρυγας πως για την εκλογική ήττα φταίει ότι δεν κινητοποιήθηκε το κόμμα και δεν δόθηκε αρκετό βάρος στην κοινωνική δικαιοσύνη. «Εν τέλει, ο προεκλογικός αγώνας του SPD είχε εστιαστεί εντελώς στην κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει ο Σολτς. Δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα, αλλά το όνομά του είχε ακουστεί και όταν SPD έψαχνε υποψήφιο καγκελάριο και πήρε τελικά το χρίσμα ο Μάρτιν Σουλτς.
Ο Σολτς είναι οπαδός της πραγματιστικής γραμμής που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη και βρίσκεται στον αντίποδα των αριστερών του SPD που θέλουν το κόμμα ακόμη πιο μαχητικό στην «κριτική κατά του καπιταλισμού», που υποστήριξε τελευταία και ο Σουλτς. «Ακόμα και στις εποχές της ψηφιακής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης, η ανθηρή οικονομία είναι κεντρική προϋπόθεση για να επιδιωχθεί μία προοδευτική ατζέντα» λέει ο Σόλτς.

Οι αντίπαλοι του Ολαφ Σολτς

Στην άλλη πλευρά του Σολτς βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, που ζητά να θεσπιστεί το «κατώτατο εισόδημα για όλους», ενώ στον χορό μπήκε και ο Μίχαελ Γκρόσεκ, πρόεδρος του SPD Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της μεγαλύτερης περιφερειακής οργάνωσης του SPD. Mε το δικό του σχέδιο θέσεων, o Γκρόσεκ επισημαίνει ότι «η αισθητική, η επικοινωνία και η πολιτική γενικότερα έχουν αλλάξει» και θα πρέπει και το SPD να «αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» για να συμβαδίσει με τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.