Μέσα σε κλίμα ηρεμίας άρχισε να ισχύει από χθες ο απευθείας έλεγχος της Μαδρίτης στην Καταλωνία, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται να αγνοούν τις εκκλήσεις για πολιτική ανυπακοή και πήγαν στην εργασία τους, ενώ τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συμφώνησαν να πάρουν μέρος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι αποδέχθηκαν την κατάργηση της τοπικής κυβέρνησης.

Βέβαια, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον πρώην πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν που ταξίδεψε στο Βέλγιο μαζί με άλλα μέλη της καταργηθείσας κυβέρνησης, την ώρα που ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε την απαγγελία, εις βάρος τους, κατηγοριών για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Οι κατηγορίες αυτές επισύρουν πολυετή κάθειρξη. Ο Πουιτζντεμόν είχε ορκιστεί να αψηφήσει τη Μαδρίτη πηγαίνοντας στο γραφείο του παρά τις απειλές για σύλληψή του και μάλιστα ανάρτησε μια φωτογραφία από το προεδρικό μέγαρο στον λογαριασμό του στο Instagram, αλλά ουδέποτε προσήλθε εκεί.

Η χθεσινή ηρεμία στους δρόμους της Βαρκελώνης, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο με μεγάλες διαδηλώσεις και από τις δύο πλευρές, δείχνει πως τα πνεύματα καταλαγιάζουν, καθώς υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι Καταλανοί στην προσωρινή κατάργηση της αυτονομίας τους. Σε αυτό συνέβαλε και η ανακοίνωση των δύο βασικών κομμάτων του αυτονομιστικού κινήματος, που μέχρι τώρα συμμετείχαν στην κυβέρνηση, ότι θα λάβουν κανονικά μέρος στις εκλογές. «Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μάρτα Πασκάλ, εκπρόσωπος του PDeCat, του κόμματος του Πουιτζντεμόν.

Το τοπικό Κοινοβούλιο ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίασή του, άλλο ένα σημάδι ότι οι καταλανοί βουλευτές αποδέχθηκαν τη διάλυσή του. Δάσκαλοι, πυροσβέστες και αστυνομικοί προσήλθαν στις δουλειές τους, με λίγες εξαιρέσεις και ένα συνδικάτο που είχε καλέσει σε γενική απεργία ανακοίνωσε ότι την ακυρώνει.

Αλλοι τοπικοί ηγέτες δεν εμφανίσθηκαν στα γραφεία τους. Ενα από τα 140 στελέχη που είχαν διοριστεί απευθείας από την κυβέρνηση που καταργήθηκε, περιέγραψε την κατάσταση ως «φυσιολογική» διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμα την επιστολή απόλυσής του. «Εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουμε να είναι όλα φυσιολογικά. Η ζωή συνεχίζεται. Η καθημερινή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε. Περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μισθούς από την καταλανική διοίκηση και άλλοι 100.000 στην περιφέρεια αυτή πληρώνονται απευθείας από την ισπανική κυβέρνηση.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών διόρισε νέο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, ο οποίος τόνισε πως οι 17.000 αστυνομικοί θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι. Ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, που απομακρύνθηκε, προέτρεψε τους αστυνομικούς να συμμορφωθούν προς τις εντολές της Μαδρίτης. Ηδη έχει αποσυρθεί η προστασία από τους αποπεμφθέντες καταλανούς ηγέτες, από τους οποίους αφαιρέθηκαν και τα κρατικά αυτοκίνητα. Επίσης, τα πορτρέτα τους απομακρύνθηκαν από τους τοίχους των δημοσίων κτιρίων.

Αρκετές ενώσεις επιχειρηματιών της Καταλωνίας έκαναν έκκληση να παραμείνουν εταιρείες στην περιφέρεια, καθώς τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον 1.200 επιχειρήσεις μετέφεραν τα γραφεία τους εκτός Καταλωνίας. Η ηρεμία που επικρατεί φαίνεται να επηρέασε και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης του οποίου σημείωσε άνοδο χθες, με τις μετοχές των τραπεζών που έχουν την έδρα τους στην Καταλωνία να κάνουν ράλι, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις τελευταίες εξελίξεις.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Κάποια αποσχιστικά κόμματα θα αρνηθούν να πάρουν μέρος σε αυτές. Αρα, το πιθανότερο είναι πως οι εκλογές δεν θα ξεκαθαρίσουν τον πολιτικό αέρα όσο θα ήθελαν το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos, που μέχρι στιγμής φαίνεται να ακολουθούν την ίδια γραμμή απέναντι στην Καταλωνία. Πάντως, όλοι περιμένουν πως η αυτονομία της Καταλωνίας θα αποκατασταθεί γρήγορα μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.