Η προεκλογική περίοδος στην Καταλωνία έχει αρχίσει πλέον, με τη χθεσινή αποδοχή ακόμα και του πρώην προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν από τις Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη διεξαγωγή τους. Οι φωνές για αντίσταση στην επιβολή από τη Μαδρίτη απευθείας ελέγχου στην περιφέρεια αυτή έχουν πλέον σιγήσει, καθώς όλα λειτουργούν κανονικά – σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε τον Πουιτζντεμόν και τους επτά υπουργούς που πήγαν μαζί του στη βελγική πρωτεύουσα να προσέλθουν αύριο για να καταθέσουν σχετικά με τις κατηγορίες της ανταρσίας και της στάσης, κάτι που δεν φαίνονται διατεθειμένα να κάνουν τα στελέχη της πρώην κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας έχει αυξηθεί στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στη βίαιη καταστολή από τις ισπανικές δυνάμεις του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο είχε κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η σκληρή στάση που υιοθετεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εναντίον των αποσχιστών φαίνεται ότι τους ενισχύει. Ούτως ή άλλως οι Καταλανοί που δήλωναν – πριν από το δημοψήφισμα – ότι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεν ξεπερνούσαν το 42%, όμως μια μεγάλη πλειοψηφία που ξεπερνά το 70% ήθελε να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει για να εκφράσει τη γνώμη της. Ετσι φαίνεται ότι δημιουργείται μια δυναμική που εκφράστηκε στη νέα δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης: υπέρ της ανεξαρτησίας εκφράζεται πλέον το 48,7% των Καταλανών (ήταν 41,1% τον Ιούνιο) – αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2014. Η δημοσκόπηση διεξήχθη με 1.338 συνεντεύξεις μεταξύ 16 και 29 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπηση αυτή φαίνεται να ενισχύει τις ελπίδες των αυτονομιστών ότι οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν στις κάλπες τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Αυτή είναι και η ελπίδα του Πουιτζντεμόν που, από τις Βρυξέλλες, προσπαθεί να διεθνοποιήσει το Καταλανικό. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Δεκεμβρίου, καθώς η δικαστική διαδικασία – δηλαδή το αίτημα του εισαγγελέα να απαγγελθούν και στον Πουιτζντεμόν και σε άλλα στελέχη της κυβέρνησής του κατηγορίες για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος – αποτελεί διαφορετικό θέμα που δεν επηρεάζει τις κάλπες. Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας άρχισε τη διαδικασία για την απαγγελία κατηγοριών περί εξέγερσης εις βάρος της προέδρου του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και άλλων στελεχών. Η αντιπαράθεση της Βαρκελώνης με τη Μαδρίτη όχι μόνο έχει προκαλέσει διχασμό στην καταλανική κοινωνία, αλλά και έντονες αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ισπανία, αν και αυτονομιστικές διαθέσεις έχουν εκφραστεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Χώρα των Βάσκων.