Κάτοικος Βρυξελλών, χωρίς ωστόσο να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, δηλώνει από χθες ο, καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση, πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν. Σε μια προσπάθεια αφενός μεν να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός και αφετέρου να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα, ο Πουιτζντεμόν εμφανίστηκε χθες ενώπιον των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου λέγοντας πως δεν επιστρέφει στη Βαρκελώνη διότι η Μαδρίτη έχει επιλέξει την οδό της βίας κατά όλων εκείνων που προωθούν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες διότι είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μιας Ευρώπης που, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να αναμειχθεί, θέλοντας και μη, στην ισπανική κρίση, διότι επί της ουσίας πρόκειται, όπως είπε, για ευρωπαϊκή κρίση. Θέλοντας δε να δείξει κάποια διαλλακτικότητα, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι χρειάζεται «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας για την αποφυγή ταραχών.
«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», είπε ο Πουιτζντεμόν. Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλωνίας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επτά υπουργούς του, δήλωσε ακόμη ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη και δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.
Είπε επίσης ότι δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική Δικαιοσύνη και ότι θα επιστρέψει στην Καταλωνία όταν του δοθούν «εγγυήσεις».
Το γεγονός ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας δεν καταθέτει αίτημα παροχής ασύλου στις βελγικές Αρχές και υποστηρίζει πως βρίσκεται στις Βρυξέλλες επειδή είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης και όχι του Βελγίου, προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση της χώρας.
«Η βελγική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενθαρρύνει τον κ. Πουιτζντεμόν να έρθει στο Βέλγιο» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε χθες από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. «Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς τάξης» προστίθεται. Ο Πουιτζντεμόν θα αντιμετωπιστεί στο Βέλγιο «όπως οποιοσδήποτε άλλος ευρωπαίος πολίτης, με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα», επισημαίνεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.
Ολα αυτά πάντως δεν σημαίνουν ότι η καταλανική κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση. Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Ραχόι, κυρίως δε της ισπανικής Δικαιοσύνης, η οποία ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Πουιτζντεμόν. Στην περίπτωση αυτή, η κρίση θα αναζωπυρωθεί και η «καυτή πατάτα» θα περάσει στα χέρια της βελγικής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης, η επιβίωση της οποίας εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κυβερνητική πλειοψηφία του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδόφωνης βελγικής Φλάνδρας, το οποίο βλέπει με συμπάθεια την απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο.
Σημειώνεται τέλος πως από προχθές ο Πουιτζντεμόν βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον διάσημο φλαμανδό δικηγόρο Πολ Μπεκάρτ που θεωρείται αυθεντία σε υποθέσεις έκδοσης καταζητουμένων και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος μελών του IRA, του PKK και της ETA.