Θα μπορούσε να γίνει η βελγική Φλάνδρα ο τόπος φιλοξενίας της εξόριστης «κυβέρνησης» της Καταλωνίας; Αυτό το ερώτημα επιστημονικής πολιτικής φαντασίας κυριάρχησε χθες στις Βρυξέλλες, στις οποίες επίμονες και συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν να κατέφυγε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόν, συνοδευόμενος από μέλη της έκπτωτης κυβέρνησής του. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν τελικώς αργά χθες το βράδυ. Ο ιδιαίτερα γνωστός στο Βέλγιο για τον χειρισμό υποθέσεων παροχής ασύλου δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, ανακοίνωσε πως ο Πουιτζντεμόν τον όρισε σύμβουλό του. Δεν ανέφερε ωστόσο ότι του ανέθεσε να καταθέσει αίτηση παροχής ασύλου στις βέλγικες αρχές, επικαλούμενος την επαγγελματική εχεμύθεια. Δεν ανέφερε επίσης αν και πού συνάντησε τον Πουιτζντεμόντ, ανέφερε όμως πως όντως βρίσκεται στο Βέλγιο.
Αλλες πληροφορίες ανέφεραν, επίσης από χθες το πρωί, ότι η αιφνίδια επίσκεψη του καταλανού ηγέτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας της χώρας. Τις πληροφορίες αυτές έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει χθες το βράδυ εκπρόσωπος του κόμματος, δηλώνοντας πως «αν ο Πουιτζντεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δεν βρίσκεται έπειτα από πρόσκληση του N-VA».
Η δήλωση αυτή κρίθηκε αναγκαία για τη διατήρηση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Βέλγιο, πλην όμως δεν φαίνεται να είναι επαρκής για να διαψεύσει τις ανησυχίες όσων διαβλέπουν ότι οι εθνικιστές ηγέτες της ολλανδόφωνης «πλούσιας» Φλάνδρας, κάθε άλλο παρά δυσανασχετούν με τις επιδιώξεις των ηγετών της επίσης «πλούσιας» Καταλωνίας. Τόσο οι μεν όσο και οι δε έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν πλέον να καλύπτουν τις οικονομικές τρύπες των φτωχότερων περιοχών του Βελγίου και της Ισπανίας αντιστοίχως, χωρίς να κρύβουν ότι στόχος τους είναι η απόσχιση και η ανεξαρτησία.
Την αλληλεγγύη αυτή μεταξύ «πλουσίων» έσπευσε άλλωστε να διατυπώσει ο ανερχόμενος αστέρας του φλαμανδικού εθνικισμού, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Προσφυγικό Τέο Φράνκεν, ο οποίος μιλώντας στη βελγική τηλεόραση δεν απέκλεισε τη δυνατότητα για τους καταλανούς αυτονομιστές να ζητήσουν άσυλο στο Βέλγιο. Τόνισε δε ότι μπορούν να υποβάλουν και αυτοί αίτημα χορήγησης, το οποίο όπως και κάθε παρόμοιο αίτημα θα εξεταστεί «με αντικειμενικό, απροκατάληπτο και σύννομο τρόπο». Σημειώνεται ότι το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου προβλέπεται η δυνατότητα παροχής ασύλου σε πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.
Η συμμετοχή των φλαμανδών εθνικιστών στην κυβέρνηση του Βελγίου είναι εξάλλου ο βασικός λόγος για τον οποίο η βελγική κυβέρνηση έχει κρατήσει μια μάλλον αμφίρροπη στάση στο ζήτημα τις Καταλωνίας, προκαλώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα την οργή της Μαδρίτης. Επισήμως το Βέλγιο έχει ταχθεί και υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά της χρήσης βίας από την κυβέρνηση Ραχόι. Η θρυλούμενη χθεσινή άφιξη του Πουιτζντεμόν στις Βρυξέλλες προκάλεσε και εσωτερικές πολιτικές εντάσεις, με τους ηγέτες των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών και Οικολόγων να ζητούν εξηγήσεις από τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, τις οποίες ωστόσο ο τελευταίος απέφυγε να παράσχει.