Τέλη Απριλίου του 2016. Ενας καθηγητής που διατηρεί στενές σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση λέει σε έναν σύμβουλο του υποψήφιου τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως η Μόσχα έχει «βρώμες» για την αντίπαλό του, τη Χίλαρι Κλίντον, υπό τη μορφή «χιλιάδων e-mail». Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο εν λόγω σύμβουλος, ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος, αναγνώρισε στις 5 Οκτωβρίου πως είχε πει ψέματα στο FBI για την επίμαχη συζήτηση – και συνεργάζεται από τα τέλη Ιουλίου, οπότε και συνελήφθη με διακριτικότητα στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσιγκτον, με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ώστε να έχει ευνοϊκότερη ποινή. Η ομολογία ενοχής του αποτελεί, σύμφωνα με τους «New York Times», την πλέον σαφή μέχρι σήμερα απόδειξη πως το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ αφενός γνώριζε ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπαθούσε να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, αφετέρου ήταν πρόθυμο να δεχθεί τη βοήθειά της. Υπό το φως των αποκαλύψεων, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος θα εύχεται λογικά να μην είχε στείλει ποτέ αυτό το ενθουσιώδες tweet στις 9 Νοεμβρίου του 2016: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ, σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα».

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος γεννήθηκε πριν από 31 χρόνια στο Σικάγο από έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 2009 από το Πανεπιστήμιο DePaul, ενώ είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, από το University of London και από τη London School of Economics. Από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, εργάστηκε ως σύμβουλος ερευνητής στο Ινστιτούτο Hudson, που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας. Η ομάδα του ήταν επικεντρωμένη στις σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και με αυτή του την ιδιότητα είχε επαφές τόσο στην Κύπρο (είχε συναντηθεί το 2014 με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη) όσο και στο Ισραήλ. Στην ομάδα των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ ο Παπαδόπουλος εντάχθηκε στις 21 Μαρτίου του 2016, ως «ειδικός σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου». Και με αυτόν τον αέρα, του ανθρώπου που μπορούσε να ανοίξει πόρτες για την Αθήνα στην Ουάσιγκτον, επισκέφθηκε στη συνέχεια τουλάχιστον δύο φορές στην Ελλάδα, την άνοιξη και τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς. Αρχικά, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέβασε μάλιστα στην προσωπική του ιστοσελίδα σχετική φωτογραφία.

Πληροφορίες τον θέλουν να του ζήτησε απευθείας επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά, «αρκέστηκε» σε κάποιες, υψηλόβαθμες συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και περισσότερες από μία συναντήσεις με τον Πάνο Καμμένο – το πιστοποιεί η γεμάτη χαμόγελα φωτογραφία από γεύμα των δυο τους στη γνωστή ψαροταβέρνα Δουράμπεης. Αρχές Δεκεμβρίου του 2016, ο Παπαδόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποδεχόμενος πρόσκληση του Γιώργου Πατούλη να μιλήσει στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Στο περιθώριο του συνεδρίου αυτού, είχε συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στους έλληνες συνομιλητές του υποσχόταν πολλά, άλλοι τον άκουγαν με περισσότερη και άλλοι με λιγότερη επιφύλαξη. Ο υπουργός Αμυνας ανήκει σαφώς στους τελευταίους. Οι ελπίδες του όμως αποδείχθηκαν φρούδες. Ο Παπαδόπουλος δεν ακολούθησε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και τώρα απειλεί να τον «κάψει» – κι ας επέμενε χθες ο Λευκός Οίκος πως ο ρόλος του στην προεκλογική εκστρατεία ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος», μία «θέση εθελοντή» και πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανέλαβε ήταν «αποκλειστικά δική του». Οπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα η «Washington Post», προεκλογικά ο Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει τουλάχιστον οκτώ φορές να κανονίσει μία συνάντηση ανάμεσα στο επιτελείο του Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους. Και όπως επιβεβαιώθηκε χθες, αρκετά ανώτερα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου Τραμπ γνώριζαν για κάποιες τουλάχιστον επαφές του με τους Ρώσους, ένας μάλιστα τον είχε επαινέσει για αυτές. Ο Παπαδόπουλος ανακρίθηκε για πρώτη φορά από το FBI τον Ιανουάριο, τους είπε τότε ψέματα πως ο καθηγητής που του είχε υποσχεθεί «βρώμες» για τη Χίλαρι ήταν ένα «τίποτα», ενώ αναγνωρίζει τώρα πως είχε «σημαντικές επαφές με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Ο εν λόγω καθηγητής, μάλιστα, τον γνώρισε σε ορισμένους από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου κάποιου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς και μιας γυναίκας την οποία νόμιζε συγγενή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρχικά, ο Παπαδόπουλος είχε πει στο FBI πως είχε αρχίσει να επικοινωνεί με τον καθηγητή και τη γυναίκα αυτή προτού γίνει σύμβουλος του Τραμπ – ακόμα ένα ψέμα, όπως ομολόγησε στη συνέχεια.