Αυξάνεται η αισιοδοξία των αγορών για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας όπως φαίνεται από την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας που έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2017.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας με δεκαετή διάρκεια διαμορφώνονται πλέον στο 1,80%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg αναφέρουν ότι οι προκλήσεις για τη χώρα δεν έχουν εκλείψει, αλλά η εικόνα της οικονομίας φαίνεται να έχει βελτιωθεί και οι πολιτικοί κίνδυνοι να έχουν μειωθεί. Πλέον οι επερχόμενες εκλογές φαίνεται ότι δεν δημιουργούν τόσο μεγάλη ανησυχία στις αγορές όσο πριν από μερικούς μήνες. Στην Ιταλία πέρασε πρόσφατα νομοθεσία που ευνοεί τη δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών. Η νομοθεσία αυτή κάνει πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης μόνο από το αντιευρωπαϊκό Κίνημα Πέντε Αστέρων, στελέχη του οποίου έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με άλλο κόμμα.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΚΤ. Επίσης έχουν μειωθεί οι ανησυχίες που υπήρχαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. Η ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα έχει αγοράσει σημαντικές ποσότητες κρατικών ομολόγων της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Standard & Poor’s βλέπουν με πιο καλό μάτι την πορεία της οικονομίας της χώρας αλλά και την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οίκοι όπως η JPMorgan Asset Management θεωρούν ότι το σπρεντ των ιταλικών κρατικών ομολόγων – η διαφορά στα επιτόκια με τα επιτόκια αναφοράς των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας – θα υποχωρήσει μέχρι τα τέλη του έτους ακόμη περισσότερο, στο 1,25%. Σήμερα το σπρεντ διαμορφώνεται στο 1,45%. Μέσα στο 2018 το σπρεντ αυτό, μάλιστα, μπορεί να μειωθεί περισσότερο φτάνοντας ακόμη και το 1%. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2016 που τα σπρεντ της Ιταλίας θα υποχωρήσουν σε τέτοια επίπεδα.