Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σκαρφάλωσαν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώνονται και οι τιμές στις αμερικανικές αγορές λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εταιρείες και τις θετικές προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της απασχόλησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε υψηλά δύο ετών σκαρφάλωσαν επίσης οι τιμές του πετρελαίου, που ξεπέρασαν στην Ευρώπη τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ευφορία φαίνεται ότι επικρατεί επίσης στην αγορά των μετάλλων όπως το νικέλιο, όπου οι αγορές προεξοφλούν αύξηση της ζήτησής τους για χρήση σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα ηλεκτρικά οχήματα.

Παρά τις επιφυλάξεις αναλυτών ότι μπορεί να υπάρξει διόρθωση, η άνοδος που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες είναι μεγάλη. Παράλληλα και οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν νέα ανοδική πορεία την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα να μειώσει σημαντικά τη ρευστότητα που παρέχει στην αγορά. Την ίδια στιγμή νέα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 και μετά. Για τους λόγους αυτούς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει κινηθεί ανοδικά, παρέχοντας υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές αφού φέτος έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 10% και το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει παρουσιάσει άνοδο κατά σχεδόν 20%.

Την ίδια στιγμή, κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ κινείται και ο αμερικανικός βασικός δείκτης S&P 500 λόγω θετικών ειδήσεων που έρχονται από το μέτωπο των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ οι τιμές των μετοχών στηρίζονται και από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία μέχρι στιγμής έχει δώσει σήμα ότι σκοπεύει να προχωρήσει μεν σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά με αργά σχετικά βήματα. Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ, αλλά και πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν την προσπάθεια να παρέχουν λιγότερες ποσότητες μαύρου χρυσού στην αγορά ώστε να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Χθες, οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη στα 61 δολάρια το βαρέλι, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2015. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 54,5 δολάρια το βαρέλι, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η άνοδος των τιμών και ιδιαίτερα των τιμών των μετοχών το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ανησυχία σε κύκλο αναλυτών και οικονομολόγων για το ενδεχόμενο διόρθωσης, αν και μέχρι τώρα τουλάχιστον οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να μη χάνουν την εμπιστοσύνη τους.