Στο παρά πέντε, πριν προλάβει, όπως φαίνεται, να διαφύγει στο εξωτερικό, κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας συνέλαβε στην Πάτρα έναν 32χρονο Αλβανό ως τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο για την εν ψυχρώ δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους έναν από τους εκτελεστές και κατά πάσα πιθανότητα αυτόν που πάτησε τη σκανδάλη τραυματίζοντας θανάσιμα τον 52χρονο δικηγόρο μέσα στο γραφείο του.

Μέχρι όμως να «δεθούν» όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να μη μείνει η παραμικρή σκιά για τον ρόλο του αλβανού δραπέτη στην εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ήταν μέχρι αργά το βράδυ ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ. Ο αλβανός δραπέτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 28 Οκτωβρίου στην Πάτρα, σε έναν καταυλισμό Ρομά, όταν αστυνομικοί κατέγραψαν συνομιλίες στο κινητό του τηλέφωνο. Θεωρούν βέβαιο ότι ήταν ένας από τους δύο δράστες που επισκέφθηκαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο στο γραφείο του, στο μοιραίο ραντεβού. Μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί από τις Αρχές αν ήταν αυτός που τον πυροβόλησε όταν έμεινε μόνος μαζί του στην αίθουσα συσκέψεων.

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό άλλων δύο Αλβανών, του δεύτερου δράστη του μοιραίου ραντεβού καθώς και ενός ακόμα συνεργού τους.

Κομβικό όμως σημείο της υπόθεσης είναι να στοιχειοθετήσουν και τους ηθικούς αυτουργούς της επιχείρησης εκφοβισμού του δικηγόρου, η οποία όμως πήρε δραματική τροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι ηθικοί αυτουργοί είναι ήδη έγκλειστοι και η εντολή εκβιασμού και τρομοκράτησης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δόθηκε μέσα από τις φυλακές.

Οι Αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα για την αιτία του εκφοβισμού, η οποία βρίσκεται σε σκέλος μεγάλης υπόθεσης οικονομικού σκανδάλου το οποίο χειριζόταν ο ποινικολόγος.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Ο κλοιός τις τελευταίες ημέρες είχε σφίξει για τους δράστες, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα ερευνών σε σπίτια και προσαγωγές υπόπτων. Οι έρευνες των αρμοδίων της Ασφάλειας έφθασαν προχθές μέχρι τις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου προσήχθησαν και εξετάστηκαν τρεις αλλοδαποί κρατούμενοι για βαριά αδικήματα.

Οι εξελίξεις για την εξιχνίαση της δολοφονίας άρχισαν να δρομολογούνται το περασμένο Σάββατο και όλα έδειχναν ότι οι έρευνες πια βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου έγιναν έρευνες σε σπίτια και προσαγωγές με επίκεντρο την περιοχή της Καλλιθέας, όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι κινούνταν οι δράστες.

Η σημαντικότερη όμως κίνηση αφορούσε τις προσαγωγές ανθρώπων του υποκόσμου προκειμένου να αντληθούν πληροφορίες για τυχόν μεσάζοντες ανάμεσα σε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Ηταν ο σημαντικός κρίκος ο οποίος οδήγησε στις προσαγωγές κρατουμένων από τον Κορυδαλλό.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου άνοιξαν φάκελοι υποθέσεων που είχε χειριστεί, όπως και η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας 60χρονου δικηγόρου στην Πεντέλη. Το κίνητρο επιφανειακά έδειχνε ένοπλη ληστεία, οι προεκτάσεις της όμως έδιναν την εντύπωση εκτέλεσης συμβολαίου εκφοβισμού.

Ο 32χρονος αλβανός δραπέτης που συνελήφθη είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για μικροκλοπές και δεν είχε επιστρέψει στις φυλακές μετά το τέλος της άδειάς του.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έγινε απογευματινές ώρες στις 12 Οκτωβρίου στο γραφείο του στην περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων. Οι δύο ένοπλοι που μιλούσαν σπαστά ελληνικά παραπλάνησαν τον δικηγόρο και του έκλεισαν ραντεβού, με σκοπό δήθεν να συζητήσουν μια υπόθεσή τους.

Το ραντεβού, όπως αποδείχθηκε, ήταν στημένο, η υπόθεση που επικαλούνταν προσχηματική για να πέσει στην παγίδα ο δικηγόρος και να τους δεχθεί στο γραφείο του.

Οι δύο ένοπλοι με ακάλυπτα πρόσωπα χτύπησαν κανονικά το κουδούνι και τους άνοιξε ο συνεργάτης, ασκούμενος δικηγόρος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Παρέμειναν για ώρα στο γραφείο ψύχραιμοι, μέχρι που μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων. Για να θολώσουν τα νερά μπροστά στον συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, μιλούσαν γενικά και αόριστα. Λίγο πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους για τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης, ο ένας από τους ενόπλους απομάκρυνε τον συνεργάτη του ποινικολόγου από το γραφείο.

Ο δεύτερος ένοπλος παρέμεινε για ένα πεντάλεπτο μόνος με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τότε ακούστηκε ο πυροβολισμός. Θανάσιμα τραυματισμένος ο ποινικολόγος σωριάστηκε στο γραφείο του, ενώ οι ένοπλοι διέφυγαν.

Ο διάλογος του τελευταίου πενταλέπτου ήταν και ο καθοριστικός για τη ζωή του ποινικολόγου. Οι ένοπλοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν είχαν πάρει εντολές να δολοφονήσουν τον δικηγόρο. Οι εντολές φαίνεται ότι ήταν να τον τρομοκρατήσουν και να του ασκήσουν μεγάλη πίεση. Κάτι όμως φαίνεται ότι πήγε στραβά την τελευταία στιγμή και ο δράστης έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε.