Φρένο στην κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, βάζει απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη η οποία δημοσιεύτηκε – την περασμένη εβδομάδα – στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά φορτηγά οχήματα μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους. Σκοπός της απόφασης – σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν από το υπουργείο Μεταφορών – είναι η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όσων χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο καθώς και η αποτροπή της επιβάρυνσης – υποβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος ταυτόχρονα με την αποφυγή της καταπόνησης – φθοράς του οδοστρώματος.

Kαταπόνησης – φθοράς του οδοστρώματος.

Eτσι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, για παράδειγμα, στην Αττική και Κεντρική Ελλάδα, οι δρόμοι στους οποίους απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων, είναι:

* Παράπλευρη οδός Αγίου Στεφάνου ( Αφίδνες ), οδός Τατοΐου και Ιλισίων, ΠΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ΠΕΟ Αθηνών – Κορίνθου, βόρειος και νότιος παράπλευρος της Ολυμπίας Οδού, δεξιός και αριστερός παράπλευρος της Α/ Δ ΠΑΘΕ .

* Ακόμη, απαγορεύεται η κίνηση στις λεωφόρους Δημοκρατίας, Φυλής και Νάτο. Στην οδό Σχηματαρίου – Βαθύ, στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, στην οδό Υλίκης – Βάγιων, στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, στη λεωφόρο Θηβών και Ηρώων Πολυτεχνείου, στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών και στην οδό Στυλίδας (Λαμία – Αγ. Παρασκευή).