Ελλείψει απαραίτητων υλικών για βαριές επεμβάσεις –ακόμη και για την αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών -, αναβάλλονται χειρουργεία στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Το νοσηλευτικό ίδρυμα αδυνατεί να αντιμετωπίσει χειρουργικά περιστατικά, κλείνοντας στους ασθενείς ραντεβού για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τις… αρρυθμίες που έχουν προκύψει στα χειρουργεία του νοσοκομείου μαρτυρά, άλλωστε, έγγραφο της διοίκησης προς τους διευθυντές όλων των χειρουργικών κλινικών.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι ασθενείς που κρίνετε ότι πρέπει να χειρουργηθούν και να καταχωρηθούν στον κατάλογο αναμονής, θα πρέπει να τους ενημερώνετε ότι οι δυνατότητες του Νοσοκομείου δεν θα επιτρέπουν τη διενέργεια του χειρουργείου πριν από τον Φεβρουάριο του 2018 και εντεύθεν» αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, που διακινήθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Στην ίδια εσωτερική αλληλογραφία ο διοικητής Ηρακλής Χαρμανίδης καλεί τους χειρουργούς να εξηγούν στους ασθενείς την πολύμηνη καθυστέρηση στην οποία θα υποβληθούν αναγκαστικά και να τους ζητούν να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση. Διευκρινίζεται δε ότι μόνον υπό αυτή την αυστηρή προϋπόθεση θα εντάσσονται στο μητρώο αναμονής τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Με το μέτρο αυτό, όπως ανέφεραν χθες γιατροί του νοσοκομείου στα «ΝΕΑ», η διοίκηση επιχειρεί να… σβήσει τις αστικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν προκύψουν στην περίπτωση θανάτου ασθενούς κατά την πολύμηνη αναμονή για επέμβαση.

ΤΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΕΣΥ. Το έγγραφο που «παγώνει» τη λίστα αναμονής για νέα προγραμματισμένα χειρουργικά περιστατικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, έφερε στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Μάλιστα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας επιμένει ότι η μεγαλύτερη «ανοιχτή πληγή» του ΕΣΥ παραμένουν οι προϋπολογισμοί ένδειας, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων να εμφανίζονται με συχνότητα ντόμινο. Υπό το πρίσμα αυτό, το Λαϊκό αποτελεί ένα ακόμα… σύμπτωμα της οικονομικής αδυναμίας που πληγώνει το Σύστημα Υγείας.

Μετά τις αποκαλύψεις, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε απάντηση που υπογράφει ο ίδιος ο διοικητής, δίνοντας τη δική του διάσταση στο πρόβλημα. Ειδικότερα επικαλείται ως αποκλειστική αιτία του προβλήματος την «εξαιρετική φήμη» των γιατρών, με αποτέλεσμα «να παρατηρείται διαχρονικά μεγάλη προσέλευση ασθενών στα τμήματά του».

Και ενώ χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις της ΠΟΕΔΗΝ ως «ανυπόστατες και εκφοβιστικές για τον πολίτη κατηγορίες», καταλήγει στο να τις επιβεβαιώνει πλήρως, καθώς παραδέχεται τα εξής: «Ενδεικτικά με τις υπάρχουσες δυνατότητες του Νοσοκομείου (του οποίου ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά), ασθενείς που θα εγγραφούν στη λίστα χειρουργείου των δύο κλινικών γενικής χειρουργικής κατά τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να χειρουργηθούν τον Φεβρουάριο του 2018. Και τούτο, διότι μέχρι τότε θα χειρουργούνται οι ήδη αναμένοντες ασθενείς σύμφωνα με την προτεραιότητα που δίνουν οι ιατροί τους, καθώς και τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά των εφημεριών».

Πάντως, πως «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με χειρουργούς του Λαϊκού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας υλικών για σοβαρές επεμβάσεις (όπως είναι για παράδειγμα η ηπατεκτομή), με αποτέλεσμα να αναβάλλονται τα ήδη προγραμματισμένα χειρουργεία.

Είναι ενδεικτικό δε –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές –ότι χθες, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, έγινε προσπάθεια προσέγγισης των προμηθευτών, με το νοσοκομείο να αναζητά δωρεές υλικών σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΣΕ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ. Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΕΣΥ αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει και ιδιαίτερες κατηγορίες ασθενών όπως είναι οι νεφροπαθείς. Στο Λαϊκό η λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες έχει… ξεχειλώσει έως το πρώτο δίμηνο του 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο διοικητής επίσης παραδέχεται στην ίδια ανακοίνωση την προβληματική κατάσταση που επικρατεί και στο συγκεκριμένο πεδίο. «Πραγματοποιούνται πλέον δύο επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρού από ζώντα δότη ανά εβδομάδα έναντι μίας κατά το παρελθόν, με ανάλογη μείωση του χρόνου αναμονής, ενώ σχεδιάζεται αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων σε τέσσερις ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2018» αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθώς και ότι έχει τεθεί σε λειτουργία ένα πρόσθετο χειρουργικό τραπέζι. Εντούτοις, ως θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι από σήμερα θα επαναλειτουργήσει στο Λαϊκό η Μονάδα ΜεταμόσχευσηςΗπατος «με τη διατομεακή συνεργασία δύο Πανεπιστημιακών Κλινικών, της Β’ Χειρουργικής και της Γαστρεντερολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και θα εφημερεύει την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα».

Αεροδιακομιδές τέλος για το 2017

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η τελευταία για φέτος αεροδιακομιδή, ενός εξάχρονου κοριτσιού, με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ από τη Χαλκιδική σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η συμφωνία με την Πυροσβεστική αφορούσε το διάστημα από 1ης Μαΐου έως το τελευταίο τριήμερο του Οκτωβρίου και μόνο κατά τις ημέρες από Παρασκευή έως Σάββατο.Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη, σημείωσε πως ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι για τη νέα χρονιά. Υπό τα δεδομένα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί το πρόγραμμα αεροδιακομιδής, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εάν δεν μπορούμε να έχουμε το ελικόπτερο κάθε ημέρα και για όλη τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον το 2018 ας ισχύσει η συμφωνία που καταφέραμε για το 2017».