«Είμαστε ένα λαϊκό κόμμα. Οχι ένα κόμμα της ελίτ και των επιχειρηματιών». Αυτό το μήνυμα επιχειρεί να στείλει η ΝΔ στους πολίτες στη σημερινή, τρίτη κατά σειρά, προσυνεδριακή της εκδήλωση στα Ιωάννινα, η οποία αφορά τη στήριξη στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ο προφανής στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ενισχύσει το φιλολαϊκό της προφίλ και να δείξει ότι όχι απλώς ενδιαφέρεται για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, αλλά έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξή τους. Ταυτόχρονα όμως επιδίωξή της είναι να καταδειχθεί πως αδίκως της καταλογίζεται –κυρίως από κυβερνητικούς διαύλους –ότι εκπροσωπεί τους οικονομικά ισχυρούς και πως τη χωρίζει τεράστια απόσταση από τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα.

Την ίδια ώρα, ενόψει του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της ΝΔ (16-17/12) έχει ξεκινήσει ο διαγκωνισμός των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών με την προβολή των προσωπικών τους διακηρύξεων, θέσεων και απόψεων για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Την αρχή έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρουσιάζοντας τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα για μια παράταξη που την οριοθετεί στον χώρο της «χριστιανοκοινωνικής Κεντροδεξιάς».

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις, καθώς παγιώνεται η διψήφια διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν όμως πως η εκλογική απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να διευρυνθεί κι άλλο με την προσέγγιση των πιο λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί από τα Μνημόνια.

Τέλος στην ταλαιπωρία. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του τρίτου προσυνεδρίου στα Ιωάννινα θα εξαγγείλει πως μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι κανένας καρκινοπαθής δεν θα ξαναστηθεί σε ουρά για να πάρει τα φάρμακά του. Αντίθετα, θα του παραδίδονται στο σπίτι του. Το ίδιο θα συμβεί, σύμφωνα με τη ΝΔ, και για όσους πολίτες πάσχουν από κάποια σοβαρή χρόνια πάθηση και σήμερα ταλαιπωρούνται, με απάνθρωπο τρόπο, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνεται ακόμη ότι η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς και στους πολίτες με σοβαρές χρόνιες παθήσεις (ρευματοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας) έχει ασήμαντο κόστος, το οποίο έχει ήδη υπολογιστεί. Μάλιστα, ο τομέας Υγείας του κόμματος έχει επεξεργαστεί τους τρόπους, έτσι ώστε να φτάνουν εγκαίρως τα φάρμακα στα σπίτια των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Το προσυνέδριο στα Ιωάννινα επικεντρώνεται «στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια και έχει στόχο να καταδείξει πως η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνον με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα», όπως αναφέρει η Πειραιώς. Στην προσυνεδριακή συνάντηση θα συζητηθούν η νέα πολιτική της ΝΔ για την κοινωνική αλληλεγγύη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και πολιτικές για τη στήριξη νέων οικογενειών. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα επέκτασης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο Μεϊμαράκης. Στο μεταξύ, σε εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος ευρωβουλευτή Νίκου Βακάλη, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, άνοιξε τον χορό των ιδεολογικών διακηρύξεων ενόψει του γαλάζιου Συνεδρίου. Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά τις εσωκομματικές εκλογές παρουσίασε τις βασικές αρχές και θέσεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη ΝΔ, σύμφωνα με τη δική του θεώρηση. Τοποθέτησε τη ΝΔ στον χώρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, στον δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επισήμανε δε, πως η ΝΔ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα. Στην ιδεολογική πλατφόρμα έξι σημείων που κατέθεσε, τονίζει ακόμη ότι «η παράταξη διαχρονικά διαπνέεται από το στοιχείο της ενότητας, την ταύτιση και τη συνεννόηση στις ιδεολογικές αρχές και αξίες της», προσθέτοντας ότι όλοι συστρατεύονται στο πλευρό του εκάστοτε προέδρου.