Βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον Αλέξη Χαρίτση ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τη μη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Προσφυγικό.

Ο Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, απάντησε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα μας δεν αξιοποιεί τη μεγάλη χρηματοδότηση που έχει θέσει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα ήθελα να μάθω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό. Θα επιμείνουμε με τις ελληνικές Αρχές να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, φανερώνοντας ουσιαστικά την αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσει τα κονδύλια. Ο υπουργός, μιλώντας για τις δηλώσεις Τίμερμανς, παρέπεμψε το θέμα στον Χαρίτση, «για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τα οικονομικά θα απευθύνεστε καταρχήν στον κ. Χαρίτση. Δεν κάνω διαχείριση οικονομικών, δεν κάνω διαχείριση κονδυλίων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα».

Εσπευσε, βέβαια, να τονίσει πως «στην ομιλία του ο κ. Τίμερμανς αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχει διατεθεί 1 δισ. ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι το ποσό έχει διατεθεί και σε ΜΚΟ, όχι μόνο στο ελληνικό κράτος, στην Υπατη Αρμοστεία και αλλού. Αυτά τα λεφτά δεν τα ελέγχουμε. Εμείς ελέγχουμε αυτά που έχουν διατεθεί σε εμάς. Υπάρχουν πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο κ. Χαρίτσης πιθανόν θα πρέπει να σας τα εξηγήσει αυτά. Αυτό το οποίο εγώ βλέπω είναι μια συνεχής αύξηση της απορρόφησης αυτών των κονδυλίων».

Με μια λακωνική δήλωση απάντησε και στις φήμες που τον θέλουν να παραιτείται έως το τέλος Νοεμβρίου για να διεκδικήσει τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «εγώ εδώ είμαι ως υπουργός», λέγοντας παράλληλα πως είναι εξαιρετικά τιμητική η πρόταση και μεγάλη ευθύνη για εκείνον.

Διπλασιασμός των προσφυγικών ροών

Την εκρηκτική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τα νησιά του Αιγαίου, με τις αυξημένες προσφυγικές ροές, παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από την 1η Μαρτίου, όπως τόνισε, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα έφτασαν τις 4.200, την ώρα που το ίδιο διάστημα στην Ιταλία έφτασαν τις 3.200.

«Εχουμε μια αλλαγή από τις 15-20 Αυγούστου, μια αύξηση των ροών σε σχέση με αυτό που είχε πετύχει η Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας. Τον Μάρτιο οι ημερήσιες αφίξεις από θαλάσσια και χερσαία σύνορα ήταν 56, τον Ιούλιο 87 και από τις 15 Αυγούστου έχουμε ημερήσιες αφίξεις που έφτασαν τις 156. Τον δε Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 214, ενώ ο Οκτώβριος ήταν στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. Μιλάμε για μια αύξηση κοντά στο 200% σε σχέση με πέρυσι» σημείωσε ο Μουζάλας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε κακές τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε αρκετά από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, κάνοντας ειδική αναφορά στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης, χωρητικότητας 2.200 ατόμων, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 5.000, ενώ στη Σάμο στο camp που μπορεί να φιλοξενήσει έως 800 βρίσκονται λίγο πάνω από 2.000 –σημειώνεται ότι πριν από τις τελευταίες μεταφορές προσφύγων από το νησί στην ενδοχώρα ο αριθμός τους στο κέντρο ξεπερνούσε τις 2.700.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νησιά

Με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ενόψει του χειμώνα, ο υπουργός τόνισε πως θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που είχαν προκληθεί από τη μεριά των δημάρχων κάποιων νησιών αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με τα μέτρα εκείνα, θα πρέπει να γίνει διεύρυνση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής, να βρεθούν νέοι χώροι στα νησιά προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα camps και να κατασκευαστούν προαναχωρησιακά κέντρα.

Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε πριν από δέκα ημέρες προς τους δημάρχους των νησιών, τους καλεί την κρίσιμη αυτή στιγμή να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν μια λύση για την αποσυμφόρηση των camps. «Να υπενθυμίσω ότι η επανάληψη ενός μίνι ’15 θα γίνει με τα σύνορα κλειστά, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να κάτσουν 5-10 ημέρες στη χώρα μας και μετά να συνεχίσουν το ταξίδι. Ο εγκλωβισμός τους εδώ θα γίνει παρά τη θέλησή τους. Γιατί φοβούνται οι δήμαρχοι και οι τοπικές κοινωνίες; Λένε πως καταστράφηκε ο τουρισμός τους. Κι όμως, είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση τουρισμού στα νησιά αυτά φέτος. Κι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είχαμε υπό έλεγχο το προσφυγικό ζήτημα. Φοβούνται την εγκληματικότητα. Τα στοιχεία από την Αστυνομία δείχνουν πως σε Σάμο και Λέσβο έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα λόγω μεταναστών και προσφύγων λιγότερο από 1%, ενώ στα άλλα νησιά το ποσοστό είναι λιγότερο από 0,5%. Ζητάμε λοιπόν να εφαρμόσουμε το σχέδιο χωρίς φασαρίες, χωρίς να χρειάζονται τα ΜΑΤ».

Παράλληλα, το υπουργείο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Υπατη Αρμοστεία να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά, για τους χειμερινούς μήνες, με τον υπουργό να συγχαίρει τους ξενοδόχους σε Λέσβο και Χίο, οι οποίοι ήδη δέχονται εγκαίρως να δώσουν τα ξενοδοχεία τους προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα… επιστρατευθούν πλοία, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πλωτά μέσα φιλοξενίας. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως, είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα» δήλωσε.