Προεκλογική περίοδο και τον συνήθη διαγκωνισμό των κομμάτων για την προσέλκυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων θυμίζει η σύγκρουση ΝΔ – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε χθες τον κυβερνητικό συνασπισμό για επιχείρηση πλαστογραφίας και παραχάραξης της αλήθειας, επισημαίνοντας πως πρώτη η ΝΔ το 2014 εφάρμοσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Αφορμή γι’ αυτόν τον νέο «πόλεμο» είναι ένα σποτάκι που αναρτήθηκε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στον λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο YouTube και αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ή κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, όπως το ονομάζει η σημερινή κυβέρνηση).
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας τουιτάρισε το σχετικό βιντεάκι σημειώνοντας: «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό». Στο βίντεο αναφέρεται ότι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης στηρίζει ήδη περισσότερους από 630.000 πολίτες μας, με προοπτική να φτάσουν τους 700.000. Στο τέλος δε ακούγεται και η φωνή του Πρωθυπουργού να λέει «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
«Πλαστογράφοι»
Η αντίδραση από τη ΝΔ για το σποτ ήταν σφοδρή. Γιατί; Εδώ και ημέρες η ΝΔ έχει προγραμματίσει το 3ο Προσυνέδριό της στα Ιωάννινα (που πραγματοποιείται σήμερα) για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών και ένα από τα θέματα που θα αναπτύξει είναι και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Συνεπώς, στην Πειραιώς θεωρούν την κίνηση αυτή όχι απλώς ως φάουλ, αλλά ως παραχάραξη της αλήθειας. «Ο “πλαστογράφοι” ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόλμησαν κι αυτό! Εκαναν βίντεο και διαφημίζουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ως δικό τους έργο! Οταν το παρουσίασα το πολέμησαν και το χλεύαζαν» σχολίασε δηκτικά ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αρχικά βάφτισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, και εν συνεχεία «με διαφημιστικά σποτ, επιχειρεί να οικειοποιηθεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, που όχι μόνο δεν υποστήριξε, αλλά που αμφισβήτησε και καθυστέρησε σημαντικά στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του».
Επιστροφή στις άδειες με αντιδράσεις
Επαναφέρει η κυβέρνηση το θέμα αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών με τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση προκήρυξης επιπλέον αδειών –πέραν των επτά –και υποχρεώνει το ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη μόνο σε περίπτωση που κατακυρωθούν λιγότερες από επτά άδειες και εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή. Ακόμη επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ενώ οι άδειες θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου και όχι θεματικού.
Η διαμάχη που ακολούθησε διαμορφώνει εκ νέου ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο του φθινοπώρου του 2016. «Ο Νίκος Παππάς θέλει να πάρει 250 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την ιστορία και το ερώτημα είναι πώς θα τα πάρει χωρίς ΣΥΡΙΖΑ-bank και χωρίς λαγό, που είχε την προηγούμενη φορά;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας. «Ο κ. Λοβέρδος έμεινε μόνος και τελευταίος να υπερασπίζεται την αεροπειρατεία των τηλεοπτικών σταθμών», απάντησε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.