Κι εκεί που φαινόταν ότι το ντιμπέιτ θα περνούσε χωρίς να προκληθούν αναταράξεις, η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το μέλλον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έφερε στο προσκήνιο τις δυσκολίες που επιφυλάσσει το μέλλον για τον νέο φορέα. Η απάντηση της Φώφης Γεννηματά για την παραμονή των δύο ξεχωριστών ομάδων μέσα στο Κοινοβούλιο («αυτό είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί και εγώ τον ρόλο μου τον τηρώ») ξάφνιασε πολλούς εκ των υποψηφίων, που αμέσως μετά δήλωναν πως δεν ήταν ενήμεροι για κάτι τέτοιο. Οι διαφωνίες όχι μόνον συνεχίστηκαν χθες, αλλά τροφοδότησαν κι ένα σκηνικό έντασης στο «κεντροαριστερό χωριό».
«Μέχρι χθες έλεγαν “μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας” και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες όπως είναι σήμερα», αντεπιτέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει δεχθεί πυρά συνυποψηφίων για την απόφασή του να παραμείνει ευρωβουλευτής, εφόσον εκλεγεί. «Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως η συμφωνία έγινε «στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης» και επισήμανε πως δεν μπορεί να θεωρήσει «ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση». Ο δήμαρχος Αθηναίων, από τη δική του πλευρά, κατηγόρησε τους Γεννηματά – Θεοδωράκη πως, γι’ αυτούς, «στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών». Με πιο ήπιες εκφράσεις, ο Γιάννης Μανιάτης υπέβαλε τη δική του πρόταση για ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς το αντίθετο «κινδυνεύει να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και για την εξέλιξη του εγχειρήματός μας».
Αμυνα και επίθεση. «Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου (Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό που θέλει μια κυβέρνηση είναι λιγότερη αντιπολίτευση, λιγότερες φωνές, λιγότερο έλεγχο, λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», ανταπάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δικών του θέσεων για την επόμενη μέρα της παράταξης. «Φύτρωσαν τα δύο κόμματα; Πραγματικά είναι προσβλητικό να χρησιμοποιεί κάποιος ένα επιχείρημα δημοκρατίας για τον εαυτό του και να το αφαιρεί από τα κόμματα αυτό το επιχείρημα της δημοκρατίας» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, περνώντας σε κατά μέτωπον επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων. «Ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα, είναι λίγο αδιάβαστος. Σας είπα από την πρώτη στιγμή ότι από τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινωθεί τι έχουμε συμφωνήσει», επεσήμανε με νόημα ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος έχει εδώ και καιρό κάνει λόγο για τη διατήρηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων μετά το πέρας των εκλογών για τον νέο φορέα, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα συνεννοούνται, με τον επικεφαλής να έχει τον πρώτο λόγο. Ο Θεοδωράκης δεν σταμάτησε εκεί, «χτυπώντας» τον Καμίνη και για την πρόθεσή του να παραμείνει στο δημαρχιακό μέγαρο: «Αν η Αθήνα είναι έτσι με έναν δήμαρχο που δουλεύει κάθε μέρα, ας δούμε πώς θα είναι με κάποιον που θα δουλεύει τις μισές».
«Πλήρης συντονισμός». Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να μην απαντήσει προσωπικά, η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, ανέφερε πως μέχρι τις επόμενες εκλογές «στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο Κέντρο υπό τον νέο επικεφαλής και πλήρης συντονισμός στη λειτουργία και δράση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και για αυτή τη μεταβατική περίοδο θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες που με την ψήφο του έδωσε ο λαός στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα για πιο αποτελεσματική αντιπολιτευτική δράση εντός του Κοινοβουλίου. Διαφορετικά αδυνατίζουμε τα αντιπολιτευτικά μας όπλα». Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, δε, απορούσαν πώς δέχονται κριτική γι’ αυτό από υποψήφιους αρχηγούς που, αν κερδίσουν, «θα επιβλέπουν από το θεωρείο» –ένα ακόμη καρφί για τον δήμαρχο Καμίνη και τον ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.