Τα συναισθήματα ξεχείλιζαν το βράδυ της Τρίτης στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, εκεί όπου ήταν εύκολο να διακρίνει κανείς 32.000 χαρούμενα πρόσωπα. Δεν ήταν μόνο η εξαιρετική εμφάνιση του Ολυμπιακού που κράτησε την Μπαρτσελόνα χωρίς γκολ έπειτα από πέντε χρόνια σε ματς ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αλλά και η επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε, του προπονητή που αγαπήθηκε ίσως όσο κανένας άλλος στην ιστορία του συλλόγου.

Και για τον «Τσινγκούρι» όμως η βραδιά ήταν μαγική. Το δώρο του προέδρου των Ερυθρολεύκων (ένα ξεχωριστό στεφάνι) Βαγγέλη Μαρινάκη τον συγκίνησε ιδιαίτερα και την ίδια στιγμή οι χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Σήκωσε το χέρι και τους ευχαρίστησε, ενώ το πανό απέναντι από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα έγραφε στα ισπανικά: «Ερνέστο σε ευχαριστούμε για όλα».

Ο άμεσος συνεργάτης του Γιον Ασπιάθου είχε πάρει ήδη τη θέση του στην εξέδρα, όπως έκανε και σε όλα τα παιχνίδια στον Ολυμπιακό, όπου έβλεπε το πρώτο ημίχρονο από ψηλά και στην ανάπαυλα μετέφερε τις εντυπώσεις του στα αποδυτήρια.

Την παραμονή του αγώνα, μαζί με τον Ασπιάθου, παρέλασαν αρκετοί συνεργάτες που τότε ήταν στον Ολυμπιακό.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε με απόλυτο σεβασμό έβλεπε τον καθέναν, όπως για παράδειγμα τον Γιάννη Γιαννόπουλο, πρώην μέλος του γραφείου Τύπου που ήταν συνέχεια κοντά στην ομάδα.

Ο ισπανός τεχνικός δεν αρνήθηκε σε κανέναν να τα πουν, αλλά για λίγο, καθώς οι υποχρεώσεις του με την Μπαρτσελόνα έτρεχαν. Οταν το 2012 αναγκάστηκε λόγω προσωπικού θέματος να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό, οι συνεργάτες του τού έκαναν το τραπέζι στο μαγαζί του Σπύρου Σταματόπουλου, του σεφ της ομάδας, και στο φινάλε δημιούργησαν… κερκίδα φωνάζοντας ρυθμικά «Ερνέστο Βαλβέρδε».

Ποτέ δεν το ξέχασε, όπως δεν ξέχασε το πώς πήγε και τον έφερε στην ομάδα ξανά με το ιδιωτικό του αεροπλάνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον Ισπανό να αναρωτιέται (πιο πολύ ρητορικό ήταν το ερώτημα): «Αλήθεια δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί αγαπάω τόσο τον Ολυμπιακό».

Αξία ανεκτίμητη

Οταν το πούλμαν της Μπαρτσελόνα μπήκε στον περιβάλλοντα χώρο του Γεώργιος Καραϊσκάκης, οδεύοντας προς τη σκεπαστή κερκίδα, στα αποδυτήρια οι φίλοι των πρωταθλητών είχαν στηθεί σε δύο σειρές και τον αποθέωναν απ’ όπου περνούσε.

Ο ισπανός τεχνικός δέθηκε απίστευτα με τον Ολυμπιακό και αυτό φάνηκε και στο ξεχωριστό 48ωρο που έζησε σε Αθήνα και Πειραιά.

Η αγάπη που εισέπραξε όλα αυτά τα χρόνια από τους Πειραιώτες (διοίκηση, παίκτες και κόσμος) αποτελεί αξία ανεκτίμητη για τον ρομαντικό Ερνέστο, που δεν ξέχασε και δεν ξεχάστηκε, ξαναζώντας τις μοναδικές αναμνήσεις του.