Τα ηνία της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναλαμβάνει ο Τζερόμ Πάουελ, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πάουελ, του οποίου το όνομα είχε διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα ως το βασικό φαβορί για την ηγεσία της Fed, πρέπει τώρα να πάρει το πράσινο φως από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Το νέο αφεντικό της Fed θα αναλάβει τα ηνία από την Τζάνετ Γέλεν όταν θα λήξει η θητεία της τον Φεβρουάριο, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία και την ίδια την κεντρική τράπεζα. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ τρέχει με θετικούς ρυθμούς, ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο και η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Ο Πάουελ τώρα καλείται να χτίσει πάνω στο θετικό έργο των προκατόχων του και να μη διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών για σταθερότητα.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η αμερικανική οικονομία δείχνει ότι το νέο αφεντικό της Fed θα θελήσει να βασιστεί στην προσεκτική χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Τζάνετ Γέλεν. Ουσιαστικά οι αγορές θα ήθελαν από τη Fed να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων τώρα που η οικονομία βελτιώνεται, αλλά με προσεκτικούς ρυθμούς.

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει δεν είναι εύκολες. Εάν ο Πάουελ θελήσει να προχωρήσει σε πιο γρήγορη αύξηση του κόστους δανεισμού, μπορεί να δεχθεί πλήγμα το αμερικανικό χρηματιστήριο και να υποχωρήσει σημαντικά ο πληθωρισμός, βάζοντας πιθανώς φρένο στην αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ. Εάν η αύξηση των επιτοκίων γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από όσο επιβάλλουν οι συνθήκες, μπορεί να συνεχιστεί το πρόσφατο ράλι στις τιμές των μετοχών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη δημιουργία φούσκας. Σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ μαζί με τον Τραμπ, που τον πρότεινε για τη θέση αυτή, θα θεωρηθούν οι βασικοί υπεύθυνοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Το νέο αφεντικό της Fed βέβαια γνωρίζει καλά τα δρώμενα στην κεντρική τράπεζα, αφού είναι στέλεχός της από το 2012. Για τη θέση αυτή τον πρότεινε τότε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Είναι 64 ετών, Ρεπουμπλικανός, παντρεμένος, με τρία παιδιά. Εχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, θέση στην οποία τον πρότεινε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, με ειδίκευση στην παρακολούθηση των τραπεζών και τη διαχείριση ομολόγων της χώρας. Πριν αναλάβει τα καθήκοντα αυτά διετέλεσε στέλεχος της εταιρείας-γίγαντα στις ιδιωτικές επενδύσεις (private equity), της Garlyle Group. Εχει πτυχίο στην πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν.