Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της τελευταίας δεκαετίας προχώρησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, μπαίνοντας κι αυτή στο κλαμπ των κεντρικών τραπεζών που ακολουθούν πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων από το 0,25% στο 0,50% σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία του πληθωρισμού που έχει αυξηθεί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο Κάρνεϊ επίσης θέλησε να δώσει σήμα στις αγορές ότι δεν επίκεινται σύντομα άλλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Πλέον ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώνεται στο 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας είναι το 2%. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά κάνοντας πολύ πιο ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα στη χώρα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του δείκτη τιμών.

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΛΙ. Οι αγορές πλέον εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να προχωρήσει σε δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,25% η καθεμία. Η πρώτη μπορεί να γίνει προς το τέλος του 2018 και η δεύτερη το 2020. Οπως είπε ο Κάρνεϊ, τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες μπορεί να φτάσουν το 1% από το 0,50% σήμερα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Στόχος του Κάρνεϊ είναι να μπει φρένο στην αύξηση του πληθωρισμού, που προβληματίζει την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση. Από τα εννέα μέλη της επιτροπής διαμόρφωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, τα επτά μέλη – περιλαμβανομένου και του Κάρνεϊ – ψήφισαν υπέρ της αύξησης κατά 0,25% που τελικά αποφασίστηκε. Δύο μέλη ψήφισαν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια. Η απόφαση για αύξηση δεν ήταν εύκολη για τα μέλη της κεντρικής τράπεζας, καθώς το Brexit έχει προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι χαμηλές, τα νοικοκυριά δαπανούν πολύ λιγότερα χρήματα για αγορές, ενώ πολλοί στη χώρα είναι υπερδανεισμένοι.