Οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας αναμένεται να αλλάξουν στις αρχές του 2018 αφού το υπουργείο Οικονομικών – όπως όλα δείχνουν – δεν προλαβαίνει να αλλάξει πάνω από 10.000 τιμές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα συστήνονται 75 επιτροπές στις περιφέρεις όλης της χώρας. Οι επιτροπές αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αυτό δηλαδή που δεν έχει επιτευχθεί τόσους μήνες θα πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα. Εγχείρημα που φαντάζει σχεδόν αδύνατο, όχι μόνο λόγω των τεχνικών δυσκολιών αλλά και της Βαβέλ των τοπικών επιτροπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πενταμελείς και θα λάβουν οδηγίες για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά των δήμων.

Οι επιτροπές θα αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Εφορίας, έναν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εκπρόσωπο των μεσιτών και εκπρόσωπο του δήμου.

Ταυτόχρονα θα λειτουργεί μία δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές, ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Παράλληλα με τις επιτροπές θα τρέχει ο μαθηματικός αλγόριθμος που θα αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισθωτήρια και τις μεταβιβάσεις, όπου θα βγάζει τις δικές του τιμές. Ολα αυτά οδηγούν σε ένα απίστευτο κουβάρι που θα κληθεί να ξετυλίξει η συντονιστική επιτροπή, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.