Ως «εύκολο στόχο» αλλά και ως «βασικό μοχλό πίεσης» για τον εκβιασμό του Αριστείδη Φλώρου, αντιμετώπισε η συμμορία των αλβανών κακοποιών τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Μια δαιδαλώδης διαδρομή τηλεφωνικών κλήσεων, συλλογής αποτυπωμάτων, ακόμη και ελέγχου πρόσφατων φωτογραφιών των δραστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθήθηκε προκειμένου να φθάσουν οι αστυνομικοί στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Το πληρωμένο συμβόλαιο, που είχε υπογραφεί εις βάρος του, είχε ως στόχο να εκφοβίσει τον ποινικολόγο και να στείλει εκβιαστικό μήνυμα στον πελάτη του, Αριστείδη Φλώρο –κρατούμενο για το οικονομικό σκάνδαλο της Energa -, από τον οποίο ζητούσαν να τους καταβάλει το τεράστιο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ. Ο 52χρονος ποινικολόγος, ο οποίος είχε αναλάβει ένα σκέλος της υπόθεσης του Φλώρου, βρέθηκε στη δίνη μιας τρομερής ιστορίας με πρωταγωνιστές σκληρά ονόματα της αλβανικής μαφίας, που ήθελαν να αποκτήσουν το κλητήριο θέσπισμα που αναφέρει τη διεύθυνση του Αριστείδη Φλώρου, ώστε να φθάσουν μέχρι το σπίτι του και να εκβιάσουν την οικογένειά του.
Μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού τρεις βαρυποινίτες κίνησαν τις διαδικασίες αναζήτησης των δύο αλβανών πιστολέρο, οι οποίοι θα αναλάμβαναν την υλοποίηση του συμβολαίου έναντι αμοιβής 20.000 ευρώ. Για τη διεκπεραίωση της «παραγγελίας» που του είχε ανατεθεί, ο αλβανός δράστης τής εν ψυχρώ δολοφονίας είχε ήδη παραλάβει ως προκαταβολή το ποσό των 3.000 ευρώ. Η εντολή δόθηκε μέσα από τις φυλακές και λίγο μετά σήμανε η αντίστροφη μέτρηση για τον ποινικολόγο. «Ρίξ’ του στα πόδια για να φύγει το μήνυμα στις φυλακές» φώναξε ο ένας από τους δράστες, ο «κοντός», στον 32χρονο συλληφθέντα εκτελεστή, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της εντολής που είχαν λάβει.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο ίδιος ο δράστης, ο οποίος στην ομολογία του παρουσίασε το σενάριο του εκφοβισμού λέγοντας ότι πρόθεσή του ήταν να πυροβολήσει στα πόδια τον δικηγόρο. «Δεν κατάλαβα πώς έγινε. Πήγε να καλυφθεί και τον πέτυχε η σφαίρα» ισχυρίστηκε ο 32χρονος Αλβανός κατά την εξέτασή του στην Ασφάλεια.
Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς του και πιστεύουν ότι πυροβολώντας από τόσο μικρή απόσταση στον θώρακα δεν ενδιαφερόταν για τις συνέπειες, για το αν δηλαδή θα αφαιρούσε μια ανθρώπινη ζωή.
Πάντως στις τηλεφωνικές συνομιλίες, που κατέγραψαν οι αστυνομικοί, οι εντολείς ακούστηκε να λένε: «Τους βλάκες, τους στείλαμε να του ρίξουν μια στα πόδια και αυτοί τον σκότωσαν…».
ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να συνθέσουν την εικόνα του σκηνικού του θανάτου που στήθηκε το μοιραίο απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου στο γραφείο του ποινικολόγου στην οδό Ασκληπιού.
Οι δύο δράστες, ο 32χρονος συλληφθείς και ο 30χρονος συνεργός του που αναζητείται, έκλεισαν το μοιραίο ραντεβού με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο χρησιμοποιώντας την πρόφαση ότι θέλουν να συζητήσουν για την υπεράσπιση συγγενικού τους προσώπου. Για να γίνουν πειστικοί και να θολώσουν τα νερά, χρησιμοποίησαν το ψεύτικο όνομα Λαζαρίδης, όνομα που βρέθηκε στις σημειώσεις του δικηγόρου.
Οσο χρόνο βρίσκονταν στο γραφείο του, φρόντιζαν να κατοπτεύουν τους χώρους. Σε κάποια στιγμή ο ένας από τους δράστες βγήκε από το γραφείο, ισχυριζόμενος ότι πάει να φέρει από το αυτοκίνητο χρήματα, δήθεν για να δώσει προκαταβολή στον ποινικολόγο για την υπόθεση.
Οταν οι κακοποιοί θεώρησαν ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή, άνοιξαν τα χαρτιά τους και έβγαλαν τα πιστόλια. Σκηνοθετώντας ληστεία, αφαίρεσαν χρήματα από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τον συνεργάτη του και τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία. Υπό την απειλή του όπλου ο εκτελεστής ανάγκασε τον ποινικολόγο να του παραδώσει το κλητήριο θέσπισμα και στη συνέχεια τον πυροβόλησε.
Φεύγοντας, οι δράστες εξαφάνισαν το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποίησαν και την κάρτα του. Ο 30χρονος, ο οποίος αναζητείται, πρόλαβε και διέφυγε την επόμενη κιόλας ημέρα στην Αλβανία, ενώ ο εκτελεστής αφού κρυβόταν σε διάφορες περιοχές, όπως στην Κόρινθο και στην Ηλεία, τελικά κατέληξε σε καταυλισμό Ρομά στην Πάτρα και παράλληλα προσπαθούσε να βρει τρόπο να διαφύγει στη Γερμανία.
ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται και τα ονόματα δύο γυναικών. Η μια είναι η μνηστή του εκτελεστή, ενώ η άλλη φέρεται να έχει παίξει τον σημαντικό ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στους τρεις εντολείς και στους δράστες. Ηταν αυτή που παρέδωσε την προκαταβολή για το συμβόλαιο εκφοβισμού στον 32χρονο εκτελεστή.
Στα στοιχεία προστέθηκε και η ταυτοποίηση του όπλου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε επίθεση με τραυματισμό δύο Αλβανών στην Καλλιθέα.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟ 2014. Στο κάδρο των ερευνών βρέθηκε, επίσης, η υπόθεση ένοπλης επίθεσης κατά του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος είναι νομικός εκπρόσωπος του κράτους στην υπόθεση Energa, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο Αριστείδης Φλώρος. Δύο από τους βαρυποινίτες, οι οποίοι θεωρούνται εντολείς της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, είχαν καταγγείλει τότε ότι η επίθεση δεν είχε κίνητρο τη ληστεία, αλλά ήταν «παραγγελία» με ηθικό αυτουργό τον Αριστείδη Φλώρο. Το πρώην στέλεχος της Εnerga είχε αρνηθεί την κατηγορία και η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εκείνο το συμβόλαιο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δραστών, ήταν 100.000 ευρώ, χρήματα που δεν παρέλαβαν ποτέ, και σε αυτήν τη φάση πίεζαν να λάβουν πέντε εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Για να πιέσουν τον Αριστείδη Φλώρο να τους παραδώσει τα χρήματα, πήγαν στο δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, σε μια συνάντηση που κατέληξε σε δολοφονία.