Περιβαλλοντικές οργανώσεις από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ (από την Ελλάδα συμμετέχουν η Greenpeace και η WWF Ελλάς) θέτουν ως στόχο την επίσπευση της απεξάρτησης από το κάρβουνο και τη στροφή προς καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως επισημαίνουν, με κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς, η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή υπογραμμίζεται από την επικαιροποίηση της έρευνας DarkCloud για τις επιπτώσεις του κάρβουνου στην ανθρώπινη υγεία.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η έρευνα δείχνει ότι μόνο για το 2015 η καύση του κάρβουνου στην Ευρώπη ευθύνεται για 19.500 πρόωρους θανάτους, 10.000 υποθέσεις χρόνιας βρογχίτιδας ενηλίκων και 458.000 κρίσεις άσθματος σε παιδιά.
Το κόστος
Κατά την έρευνα , το κόστος από τις επιπτώσεις του κάρβουνου στη δημόσια υγεία εκτοξεύεται στα 54 δις. ευρω για την ίδια χρονιά. Συγκεκριμένα σχέδια απεξάρτησης από το κάρβουνο είναι ιδιαιτέρως αναγκαία για χώρες, όπως η Γερμανία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται, οι σταθμοί κάρβουνου της Γερμανίας ήταν μάλιστα υπεύθυνοι για περίπου 3.800 πρόωρους θανάτους και 10,5 δις. ευρω σε συνολικό κόστος για την υγεία μέσα και έξω από τα σύνορά της.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξαιτίας της καύσης του λιγνίτη ευθύνεται για 550 πρόωρους θανάτους και 1,5 δις. ευρω επιπλέον δαπάνες υγείας, κάθε χρόνο.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο κατά της χρήσης κάρβουνου
- . Από το 2016, οργανώσεις που ανήκουν στη συμμαχία « Ευρώπη Χωρίς Κάρβουνο» έχουν συνδράμει στην απόσυρση 16 εργοστασίων κάρβουνου στην Ευρώπη και τη δέσμευση για απόσυρση ακόμη 39.
- Επτά χώρες της ΕΕ ( Βέλγιο, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία ) έχουν ήδη απεξαρτηθει από το κάρβουνο.
- Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Μ. Βρετανίας, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας έχουν ήδη δεσμευτεί για απεξάρτηση από το κάρβουνο – το αργότερο – έως το 2030.
- Στις ΗΠΑ από το 2010 έχουν ήδη αποσυρθεί ή έχουν ανακοινώσει την απόσυρσή τους 263 σταθμοί που καίνε κάρβουνο – περισσότεροι από τους μισούς στις ΗΠΑ.
- Ο Καναδάς ανακοίνωσε τα σχέδια του για απεξάρτηση από το κάρβουνο έως το 2030.
- Περισσότερο από το ¼ των 1.675 εταιρειών παγκοσμίως που το 2010 διέθεταν ή ανέπτυσσαν ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, σήμερα έχουν εγκαταλείψει πλήρως τη βιομηχανία.
Όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό, τελικός στόχος της πανευρωπαϊκής συμμαχίας είναι οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων για απεξάρτηση να γίνουν πράξη και να επισπευσθεί το κλείσιμο των 293 σταθμών που απομένουν στην Ευρώπη.
« Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν περιθώρια αμφισβήτησης: χρειαζόμαστε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα και 100% ΑΠΕ το αργότερο έως τα μέσα το αιώνα», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος για ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και Κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς Νίκος Μάντζαρης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με οργανώσεις από 28 χώρες της Ευρώπης για να συμβάλλουμε με βάση τις πραγματικές μας δυνατότητες, στην υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού».