Σε μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς οξείες «γωνίες», η εκπροσώπηση του νέου φορέα στην παρούσα Βουλή προκαλεί τις μεγαλύτερες αναταραχές μεταξύ των υποψηφίων. Από τη μία το δίδυμο Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο υπερασπίζεται τη μεταξύ τους συμφωνία για μη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και από την άλλη οι υπόλοιποι υποψήφιοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για συμφωνία «εν αγνοία τους» και ζητούν την ενοποίηση των δύο Ομάδων.

Ο Θεοδωράκης έδωσε χθες σήμα για αντεπίθεση – και η Σεβαστουπόλεως απευθύνθηκε «προς τους μαθητευόμενους Σέρλοκ Χολμς υποψηφίους», προβάλλοντας έντυπες συνεντεύξεις του επικεφαλής του Ποταμιού, ανάμεσά τους και εκείνη που έδωσε στα «ΝΕΑ» στις 9 Σεπτεμβρίου, στις οποίες ξεκάθαρα μιλάει για δύο διακριτές Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, συνέχισε να κατηγορεί τους δύο συνυποψηφίους του για συμφωνία κάτω από το τραπέζι, κάνοντας λόγο για «ηθικό ζήτημα». «Από τη μια έλεγαν ότι ο αρχηγός της παράταξης δεν μπορεί να είναι και ευρωβουλευτής, γιατί δεν θα βρίσκεται στη Βουλή, όμως από την άλλη είχαν αποφασίσει να παραμείνουν οι ΚΟ στη Βουλή. Επομένως, ο νέος ηγέτης της παράταξης δεν χρειάζεται να είναι βουλευτής, καθώς δεν εκλέγουμε νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων εντός του 2017 («δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα»), ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» την ύπαρξη διαφορετικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ίδιου κόμματος.  

Απάντηση Γεννηματά. Παρότι έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε τα περί «ηθικού ζητήματος» αναπάντητα. «Καμιά κρυφή συμφωνία. Υπάρχει κοινός νους σε πράγματα που είναι γνωστά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο» σχολίασε σε συνέντευξή της (Real FM). Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως με την ενοποίηση στη Βουλή «θα μειωθεί η δυνατότητα για αντιπολιτευτική δράση σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να ακούγονται οι δύο πρόεδροι, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να έχουμε περισσότερο χρόνο και δυνατότητες για τον έλεγχο απέναντι στην κυβέρνηση. Να τελειώνουμε, λοιπόν, με αυτούς που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και με την υποκρισία».

Ο Κωνσταντινόπουλος. Στο ζήτημα παρενέβη και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα λόγω του ιατρικού προβλήματος που αντιμετώπιζε. «Από πέρυσι το καλοκαίρι ο Σταύρος Θεοδωράκης έθετε ως προϋπόθεση να διατηρηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες» επισήμανε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, τονίζοντας ωστόσο πως οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες πρέπει «να έχουν κοινή συνεδρίαση και κοινή κοινοβουλευτική γραμμή. Πρέπει να μιλάει ο επικεφαλής μετά τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή» – παρέμβαση που υποδηλώνει πως ο βουλευτής θεωρεί πως ο νέος επικεφαλής πρέπει να είναι και μέλος της σημερινής Βουλής.

Ο Καμίνης. Εν μέσω της συζήτησης και των επικρίσεων σχετικά με τη διπλή ιδιότητα που θέλει να κρατήσει – του δημάρχου και του αρχηγού του νέου φορέα -, ο Γιώργος Καμίνης πραγματοποίησε χθες την κεντρική ομιλία του στην πρωτεύουσα, δηλώνοντας πως πιστεύει «σε ένα κόμμα συλλογικό, όχι αρχηγικό, συνεργατικό, όχι συγκεντρωτικό, ανοιχτό, όχι καθοδηγητικό, ένα κόμμα που θα στηρίζεται στη συμμετοχή, θα επιζητά την άλλη άποψη». Παράλληλα, δεν δίστασε να επιτεθεί στους συνυποψηφίους του για την τηλεοπτική εικόνα του ντιμπέιτ: «Οι φόβοι, οι σκοπιμότητες και τα βέτο το αφυδάτωσαν. Κάποιοι δεν θέλουν τον διάλογο, κάποιοι φοβούνται το άνοιγμα και τα επιχειρήματα, θέλουν συμφωνίες από πριν, γι’ αυτούς οι διαδικασίες είναι πρόσχημα, η μαζική παράταξη είναι πονοκέφαλος».