Ηταν ο από μηχανής θεός της Κροατίας στην κρισιμότερη στιγμή των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι τα μπαράζ.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ, 48 ώρες πριν από τον καθοριστικό αγώνα με την Ουκρανία στο Κίεβο. Η ισοπαλία με τη Φινλανδία μία ημέρα πριν, έθετε τις πιθανότητες πρόκρισης της Κροατίας επί ξυρού ακμής και η ομάδα χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ. Η αντικατάσταση του Αντε Τσάσιτς με τον Ζλάτκο Ντάλιτς έδωσε ξανά παλμό στους Μόντριτς, Ράκιτιτς, Λόβρεν και τα άλλα αστέρια των Κροατών που πέρασαν νικηφόρα από την ουκρανική πρωτεύουσα για να δώσουν ραντεβού με τη Γαλανόλευκη την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ και την Κυριακή στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς μίλησε στα «ΝΕΑ» παραμονή των κρίσιμων αγώνων από τους οποίους θα κριθεί ποια ομάδα θα παίξει το καλοκαίρι στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Από τις επιλογές του στις κλήσεις των κροατών ποδοσφαιριστών, αλλά και τις δηλώσεις του στον Τύπο της πατρίδας του, γίνεται φανερό πως στόχος του είναι να διασπάσει το αμυντικό τείχος της Γαλανόλευκης με διεμβολισμούς από τα άκρα. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το πώς σκέφτεται να εξουδετερώσει τα πλεονεκτήματα της Γαλανόλευκης. Είπε όμως με νόημα ότι «γνωρίζω πολύ καλά την Ελλάδα» και μάλιστα έδειξε ενήμερος στην επισήμανσή μας ότι ήδη αποφασίστηκε να μην υπάρξει μετακίνηση οπαδών των δύο ομάδων. Απάντησε πάντως ψύχραιμα όταν τον ρωτήσαμε αν φοβάται πως μπορεί να προκληθούν επεισόδια στα δύο παιχνίδια, λέγοντας: «Ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά γιατί το ποδόσφαιρο είναι χαρά και ευχαρίστηση και πρέπει να παραμείνει έτσι».

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Η Ελλάδα δίνει πάντα έμφαση στην άμυνα, αλλά έτσι κατέκτησε το Euro, θυμίζει ο Ντάλιτς

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε ο κόουτς της Κροατίας στο σήμα κινδύνου του προέδρου της ομοσπονδίας, Νταβόρ Σούκερ, αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που πιστεύει στις ικανότητές του αλλά και στους παίκτες του.

Η απόφασή του να μην υπογράψει συμβόλαιο παρά μόνο αν προκριθεί η Κροατία στα τελικά, τονίζει την υπερτροφική σιγουριά στον εαυτό του που μάταια προσπαθεί να κρύψει επαναλαμβάνοντας σχεδόν μηχανικά πως σέβεται και υπολογίζει την Εθνική Ελλάδας και πως είναι σχεδόν ίδιες οι πιθανότητες πρόκρισης. Μέσω των «ΝΕΩΝ ο Ζλάτκο Ντάλιτς ζητά από τους φιλάθλους των δύο ομάδων να σεβαστούν τους αντιπάλους, γιατί το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα χαρά και ευχαρίστηση.

Κύριε Ντάλιτς, έχετε συμφωνήσει να συνεργαστείτε με την κροατική ομοσπονδία χωρίς να υπογράψετε συμβόλαιο. Δεν φοβάστε μήπως στείλετε λάθος μηνύματα στους παίκτες σας ενόψει των αγώνων με την Ελλάδα;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ξεκάθαρο και θετικό. Πιστεύω πολύ σ’ αυτούς τους παίκτες, τους φιλάθλους μας, στον εαυτό μου. Πιστεύω πως θα προκριθούμε για το Μουντιάλ της Ρωσίας και μετά θα υπογράψω το συμβόλαιο.

Ολοι συμφωνούν πως οι κροάτες παίκτες είναι πιο ταλαντούχοι από τους έλληνες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως είναι φαβορί για την πρόκριση;

Δεν πιστεύω πως είμαστε φαβορί, σ’ αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί. Οι πιθανότητες πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σχεδόν ίδιες και δείχνουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα ως αντίπαλό μας.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται στο ατομικό ταλέντο ή στην ομαδική δουλειά;

Προτιμώ να σκέφτομαι την ομαδική δουλειά και σ’ αυτό έχουμε ανάγκη να επικεντρωθούμε. Οι παίκτες που μπορούν να κρίνουν έναν αγώνα με την εξαιρετική ποιότητά τους είναι λίγοι – τέτοιοι είναι ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ.

Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ. Είναι υπέρ ή κατά της Κροατίας;

Στόχος μας είναι να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από την Ελλάδα έπειτα από δύο αγώνες. Το παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ είναι μόνο το ένα ημίχρονο και δεν είναι σημαντικό για μας πού θα διεξαχθεί το πρώτο ματς.

Ο Νταβόρ Σούκερ (σ.σ. πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας) δεν ήθελε την Ελλάδα για αντίπαλο της Κροατίας. Συμφωνείτε μαζί του;

Δεν είχα προτιμήσεις στην κλήρωση γιατί με όποιον κι αν κληρωνόμασταν θα πρέπει να νικήσουμε προκειμένου να φτάσουμε τον στόχο μας, που είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους, αλλά πάνω απ’ όλα πιστεύω στην ομάδα μου.

Τι γνωρίζετε για την εθνική ομάδα της Ελλάδας; Σίγουρα ξέρετε πως είναι πολύ δυνατή αμυντικά.

Ξέρω πολλά για την ελληνική ομάδα, αλλά σας παρακαλώ σεβαστείτε πως θέλω να κρατήσω την ανάλυση για μένα, τους συνεργάτες και τους παίκτες μου.

Διακρίνετε κάποιον παίκτη και γιατί;

Θεωρώ όλους τους παίκτες μου το ίδιο σημαντικούς. Κάθε ομάδα έχει παίκτες-κλειδιά, αλλά χωρίς προσπάθεια και απόδοση από τους υπόλοιπους κανείς δεν μπορεί να φέρει από μόνος του αποτελέσματα. Προσπαθώ να έχω την ίδια σχέση και στάση με κάθε παίκτη στην ομάδα.

Οταν είδατε την Ελλάδα να κατακτά το Euro 2004 τι σκεφτήκατε για το ποδόσφαιρο;

Η Ελλάδα κατέκτησε το Euro 2004 με συγκεκριμένο στυλ, που ήταν το αμυντικό, και όπως λένε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους φιλάθλους των δύο ομάδων;

Υποστηρίξτε την ομάδα σας και δείξτε σεβασμό για την αντίπαλη ομάδα και τους φιλάθλους της.