«Αν ο βιασμός είναι μορφή τέχνης, δώστε του όλα τα Σεζάρ» έγραφε ένα πανό. «Κανένα βραβείο σε βιαστές» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Και μία από τις διαδηλώτριες, μέλος της ακτιβιστικής οργάνωσης FEMEN, έδινε μια εναλλακτική ερμηνεία στο αρκτικόλεξο VIP: «Very Important Pedocriminal» είχε ζωγραφίζει στο κορμί της.

Το «τιμώμενο» πρόσωπο ήταν βεβαίως ο Ρόμαν Πολάνσκι, που την περασμένη Τρίτη παραβρέθηκε μεν στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στα εγκαίνια ενός αφιερώματος στις ταινίες του, αντίκρισε όμως εκτός από το σινεφίλ κοινό και αρκετές δεκάδες διαδηλωτών που ζητούσαν την ακύρωση της εκδήλωσης. Μια σχετική καμπάνια, που χαρακτήριζε «αναξιοπρεπή» την επιλογή της Ταινιοθήκης να τιμήσει έναν σκηνοθέτη που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου, συγκέντρωσε προ ημερών περίπου 27.000 υπογραφές.

«Το σημαντικό για εμάς είναι η ματαίωση του αφιερώματος και η απολογία της Ταινιοθήκης» δήλωνε η Ραφαέλ Ρεμί-Λελού, εκπρόσωπος της ομάδας «Osez le Feminisme» που οργάνωσε την καμπάνια. Το αίτημα δεν υλοποιήθηκε: οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την Ταινιοθήκη και συνέχισαν τις διαμαρτυρίες εκτός κτιρίου. Πάλι έπειτα από διαμαρτυρίες, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πολάνσκι είχε αποσυρθεί από την προεδρία των βραβείων Σεζάρ.

Από τη μεριά τους, η Γαλλική Ταινιοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να σκέφτηκαν το ενδεχόμενο ματαίωσης της ρετροσπεκτίβας. Η προβολή ταινιών όπως «Chinatown», «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Ο πιανίστας» ή «Αόρατος συγγραφέας» (αν κρίνουμε από το τρέιλερ του αφιερώματος), αλλά και της νέας ταινίας του Γαλλοπολωνού, με τίτλο «Based on a true story», αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ. Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, ήταν σαφής: «Πιστή στις αξίες της και στην αυτόνομη παράδοσή της, η Ταινιοθήκη δεν βλέπει τον εαυτό της ως υποκατάστατο της Δικαιοσύνης» είπε σε σχετική δήλωση. Επιχειρώντας να απαντήσει σε οργανώσεις που χαρακτήρισαν προσβλητικό το να τιμάται ο Πολάνσκι εν μέσω των καταγγελιών κατά του αμερικανού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν τόνισε ότι το αφιέρωμα είχε σχεδιαστεί πολύ νωρίτερα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του στο κανάλι France 5, απέφυγε τις σχετικές ερωτήσεις. Στις αρχές Οκτωβρίου εξάλλου οι ελβετικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν μια νέα εις καταγγελία εις βάρος του για βιασμό, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των γυναικών που τον έχουν κατηγορήσει, σε τουλάχιστον τέσσερις.