Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η ΑΕΠΙ είναι υποχρεωμένη να διαχωρίσει τους λογαριασμούς της σε έναν από τον οποίο θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις της και έναν από τον οποίο θα εισπράττουν τις αμοιβές τους οι δημιουργοί. Ετσι θα μπορέσει να πάρει ξανά φορολογική ενημερότητα και να εισπράξει χρήματα από τους χρήστες του δημόσιου τομέα. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε ως παρακολούθημα της σύλληψης, χθες, του γενικού διευθυντή της ΑΕΠΙ Δημήτρη Ξανθόπουλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί αύριο ενώπιον του ανακριτή, αφού κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων ύψους 200.000 ευρώ και για απείθεια.

Ο Ξανθόπουλος συνελήφθη ύστερα από μήνυση της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου, καθώς φέρεται ότι προχώρησε σε έκδοση επιταγών 200.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ χωρίς την έγκρισή της. Τα 185.000 σύμφωνα με πληροφορίες θα κάλυπταν την ΕΔΙΣ (εισπρακτική εταιρεία με μοναδικό πελάτη της ΑΕΠΙ), συμφερόντων του ιδίου, και τα υπόλοιπα την OPUS, πάλι δικών του συμφερόντων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ξανθόπουλος προέβη σε αυτή την παράνομη πράξη επιβαρύνοντας την θέση του, διότι φοβήθηκε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας θα προχωρούσαν σε επίσχεση εργασίας και ήθελε να καταβάλει τους μισθούς τους.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Στο ίδιο διάστημα η επιτροπή διαπραγμάτευσης μεταξύ των σωματείων των δημιουργών (ΑΣΜΑ, ΣΟΜΕΣΜΕ, ΜΕΤΡΟΝ) συνεχίζει το έργο της για την επόμενη μέρα της εταιρείας. Μόνιμη σκιά παραμένουν τα αδιάθετα και αδιανέμητα ποσά –αδιευκρίνιστο το τελικό ποσό –που προέκυπταν από τον προηγούμενο έλεγχο της Ernest&Young και αφορά την περίοδο 2011-14. Αναμένεται και το νέο πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας και αφορά το χρονικό διάστημα από το 2014 και έπειτα. Από τους κύκλους των καλλιτεχνών αναδύεται μια κοινή αγωνία: ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση, η ΑΕΠΙ θα πρέπει να περάσει στα χέρια των δημιουργών και από Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης να μετασχηματιστεί σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.