Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος, που ορίστηκε να διευθύνει το μεγάλο ματς της Κυριακής ΑΕΚ – ΠΑΟΚ δεν είναι ούτε ο καλύτερος, ούτε ο χειρότερος έλληνας διαιτητής: είναι απλά λίγο γκαντέμης. Του έχουν τύχει σε παιγνίδια του φάσεις αληθινά δύσκολες. Ο Αρετόπουλος είναι ο ένας από τους τρεις εν ενεργεία διαιτητές που έχει καταλογίσει πέναλτι για ανατροπή ποδοσφαιριστή εκτός περιοχής: το παραχώρησε υπέρ του γηπεδούχου ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε ένα ματς που αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός. Οι άλλοι δυο που έχουν κάνει ανάλογο λάθος και ακόμα σφυρίζουν παιγνίδια είναι ο διεθνής Σιδηρόπουλος, κάποτε στην Ξάνθη, κι ο νεαρός Βάτσιος, που έδωσε ένα τέτοιο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ φέτος στο παιγνίδι της Ενωσης με τη Λαμία κι επιστρέφει αυτή την αγωνιστική έπειτα από λίγη «ξεκούραση» –έτσι αποκαλείται στη γλώσσα των διαιτητών η τιμωρία.

Ορισμός

Περισσότερο από τα όποια λάθη έχει κάνει ο Αρετόπουλος, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το είδος των αντιδράσεων που προκαλούσε κάθε φορά που οριζόταν σε ματς του ΠΑΟΚ. Πέρυσι ο Αρετόπουλος ορίστηκε σε ένα παιγνίδι του Δικέφαλου του Βορρά με τον Ολυμπιακό. Το τι είχε ειπωθεί από τον ΠΑΟΚ για αυτόν τον ορισμό πραγματικά δεν έχει προηγούμενο!

Επιλογή

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Κυργιάκος Κυργιάκος είχε κάνει αρχικά μια ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, χαρακτηρίζοντας τον Αρετόπουλο αλαζονική επιλογή του συστήματος της ΕΠΟ που προκαλεί την κοινή λογική. Για να μην τον κατηγορήσει κάποιος ότι μασάει τα λόγια του, ο Κυργιάκος, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό –μιλάμε πάντα για το περσινό –δίνοντας μια ραδιοφωνική συνέντευξη, που θα την χαρακτήριζα τουλάχιστον οργισμένη, αν οι λέξεις δεν είχαν χάσει καιρό τώρα το νόημά τους.

Πρακτική

«Ο ορισμός του Αρετόπουλου είναι η πρακτική ενός συστήματος, που θέλουμε να μπει στο χρονοντούλαπο. Είναι ένα από όλα αυτά τα σιχαμένα τεχνάσματα ετών, που θέλουμε να μας αφήσουν χρόνους και να τα θυμόμαστε ως ανέκδοτο πια» είχε πει. «Αυτοί που όρισαν τον Αρετόπουλο προσπαθούν να κάνουν επίδειξη ισχύος, νομίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν φωνές που θα πουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Τώρα φωνάζει η πλειοψηφία του κόσμου. Τους βλέπουν, τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει» πρόσθεσε.

Κυριακές

Ηταν αληθινά θυμωμένος πέρυσι ο Κυργιάκος. «Οι άνθρωποι (σ.σ. που ορίζουν τον Αρετόπουλο) έχουν ξεφτιλιστεί και τώρα πια βγάζουν την εκδικητικότητά τους. (…) Οταν σε έναν οργανισμό όπως ο ΠΑΟΚ προκαλείς αυτόν τον εκνευρισμό τρεις μέρες πριν από το ματς και ξέρεις ότι θα το κάνεις αυτό, έχεις πετύχει τον μισό σου στόχο. (…) Ο ΠΑΟΚ πρεσβεύει την κοινή λογική. Τις όμορφες Κυριακές. Δεν θέλουμε ορισμούς που να προκαλούν τις ομάδες και την κοινή γνώμη, δεν θέλουμε παιχνίδια που δεν παίζονται στο γήπεδο» εξήγησε και είπε φυσικά και άλλα πολλά οργισμένα. Θυμίζω ότι τα είπε πέρυσι. Φέτος δεν έβγαλε τσιμουδιά. Φέτος δεν μίλησε ούτε ο Κυργιάκος, που ένας υπάλληλος της ομάδας είναι, αλλά ούτε κι ο ΠΑΟΚ γενικότερα. Μάλιστα τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης που κάτι θυμήθηκαν και γράψανε για τον ορισμό του διαιτητή (πιστεύω πιο πολύ για να κρατηθούν οι παραδόσεις…), τις αποπήρε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Σαββίδης. «Δεν θέλω κουβέντα για τη διαιτησία» έγραψε στο Instagram, καλώντας τους πάντες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Γρανάζι

Επειδή ο ΠΑΟΚ δεν είπε κουβέντα φέτος μετά τον ορισμό του συγκεκριμένου διαιτητή, δυο τινά έχουν συμβεί. Το πρώτο είναι να έλεγε υπερβολές και κουταμάρες ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ πέρυσι: σε αυτή την περίπτωση η ομάδα θα ήταν πρέπον να ζητήσει μια συγγνώμη από τον διαιτητή και όσους πέρυσι ισχυρίζεται ότι τον όρισαν. Ας βάλουν τον κ. Σαραϊδάρη ή τον κ. Τεβεκέλη ή τον κ. Μίχελς να το κάνει –γεμάτος ανθρώπους που ασχολούνται με τη διαιτησία είναι ο ΠΑΟΚ. Η άλλη περίπτωση είναι να έχει αλλάξει ο Αρετόπουλος και από «γρανάζι του συστήματος», «απόδειξη αλαζονείας», «καταστροφέας των Κυριακών» κ.λπ. να έχει γίνει ένα είδος Αγίου Προστάτη των Κυριακών. Αν το δεύτερο συμβαίνει, θα ήθελα πραγματικά να ήξερα πώς ο διαιτητής μετανόησε, ώστε σήμερα να είναι αρεστός. Προσευχήθηκε; Νήστεψε; Αυτομαστιγώθηκε; Πώς άραγε τα κατάφερε;

Εγκώμιο

Για να μην τα ξεχάσω. Στον «εναντίον του Αρετόπουλου» επαναστατικό του λόγο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, πέρυσι τέτοιον καιρό, είχε πλέξει το εγκώμιο του διαιτητή Κύζα, λέγοντας ότι είχε στοχοποιηθεί άδικα έπειτα από ένα ματς ΠΑΟΚ – Ηρακλής. Πραγματικά ο Κύζας είχε κατηγορηθεί ότι είχε βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να κερδίσει. Πρόκειται για τον ίδιο Κύζα, που κάτι μήνες αργότερα διέλυσε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα στο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και σήμερα ιδιωτεύει, περιμένοντας να γίνει παρατηρητής ή κάτι τέτοιο. Αυτός δεν άλλαξε όπως ο Αρετόπουλος. Παρέμεινε πάντα ίδιος…