Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Παιδείας είχε υποστηρίξει την επαναφορά του ασύλου στην προ του νόμου Διαμαντοπούλου κατάσταση με το επιχείρημα ότι η ανομία στα πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Πέρα από κάθε δημοκρατική και θεσμική λογική, ο υπουργός είχε καλέσει στην ουσία τους φοιτητές να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Οπως προκύπτει όμως από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», οι φοιτητές κάνουν ακριβώς το αντίθετο: στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, δεν παρακολουθούν τα απογευματινά μαθήματα εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο ίδρυμά τους. Επειδή δεν είναι αρκετά ρωμαλέοι όπως τους ήθελε ο υπουργός; Οχι, επειδή δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο για να κάνουν τα όργανα της τάξης αλλά για να σπουδάσουν απολαμβάνοντας αυτό που προσφέρουν τα ανώτατα ιδρύματα σε όλον τον κόσμο: συνθήκες ελευθερίας για να κινηθεί κανείς στους χώρους τους και να εκφράσει τις απόψεις του χωρίς φόβο.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας τόσο… ρωμαλέος υπουργός κωφεύει στην έκκληση που απηύθυναν οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος με την επιστολή που απέστειλαν στον ίδιο, τον συναρμόδιο υπουργό αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ή μπορεί και να μην είναι. Ο μεν υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι οι πολίτες σήμερα ζουν στο πιο ήσυχο περιβάλλον από ποτέ. Ο δε Πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι μολότοφ δεν έχουν κάτι κακό αρκεί να βρίσκεσαι από τη σωστή μεριά. Εχουμε, δίχως άλλο, μια κυβέρνηση ρωμαλέων.