Είκοσι χρόνια πίσω: Οκτώβρης του ’97. Το κρύο στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν δριμύ, άλλωστε 23 του μήνα δεν έχει μπει καλά καλά ο χειμώνας. Ωστόσο, το ένιωθες κάποιες στιγμές, όπως ένιωθες την ανάσα των φίλων της ΑΕΚ που παρακολουθούσαν και περίμεναν γκολ στο ματς της ομάδας τους κόντρα στη Στουρμ Γκρατς. Και ξαφνικά, το σοκ. Ενα άτι με το όνομα Κωστής ξεχύθηκε στον αιφνιδιασμό (έτσι, για να δανειστούμε και όρο από το μπάσκετ), αλλά ο γκολκίπερ Σίντορτσουκ του έβαλε «στοπ». Το χειρότερο; Εσπασε η κνήμη και η περόνη του άσου σε ένα συναπάντημα που μαζί με το πόδι τσάκισε και μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.

Ολοι πάγωσαν. Το φορείο παρέλαβε τον παίκτη. Νοσοκομείο αμέσως. Μετά χειρουργείο. Σε ένα άλλο φορείο ίσως, τη δύσκολη στιγμή, η ατάκα του γιατρού-προέδρου (τότε), Παντελή Νικολάου, ήταν σαφέστατη: «Ανανεώνουμε από τώρα το συμβόλαιο». Πρόταση αυθόρμητη, που όμως δεν έγινε δεκτή από τον παίκτη. Είχε άλλες σκέψεις, μπορεί και να μην ήταν σίγουρος, όπως και να ‘χει ήταν η αρχή μιας περιπέτειας. Δεν αξίζει να σκαλίζουμε τη μνήμη. Λάθη αρκετά έγιναν, ο Κωστής υπέγραψε το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αντερλεχτ χωρίς να αγωνιστεί, έπαθε μετά μόλυνση σε άλλη επέμβαση, η τύχη τού έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα και ουδέποτε έγινε αυτός που όλοι στοιχημάτιζαν πως θα γινόταν.

Ο Λαμπρόπουλος

Να μη φτάσουμε τόσο μακριά στο ταξίδι που κάνουμε στο παρελθόν: την περασμένη άνοιξη ο στόπερ Λαμπρόπουλος με την ανοδική πορεία έπαθε ρήξη χιαστού στο ραντεβού με τον Πλατανιά στα Περιβόλια. «Πάμε για νέο συμβόλαιο» ήταν η εντολή του Μελισσανίδη. Σε λίγο καιρό, ο Λαμπρόπουλος που δεν είχε βέβαια το ταβάνι του Κωστή για να είμαστε ξεκάθαροι, συμφώνησε και υπέγραψε, ενώ σε τούτο το πρωτάθλημα παίρνει σταδιακά χρόνο συμμετοχής και λογίζεται ως ενεργός παίκτης.

Αμεση αντίδραση

Το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, ένα αναπάντεχο γεγονός σκίασε τη νίκη της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου. Ο αρχηγός και ο κατά τεκμήριο πολυτιμότερος χαφ της ομάδας, ο Μάνταλος, έπεσε θύμα μιας αόρατης συνωμοσίας της ατυχίας που θέλησε να δοκιμάσει τις αντοχές και τους συνδέσμους κάθε ποδιού. Ξανά η ηγεσία της ομάδας έδωσε το στίγμα, καλώντας τους αρμόδιους να συμφωνήσουν από τώρα με τον Μάνταλο για νέα σύμβαση. Προτού καν εκπνεύσει η παλιά.

Στην ΑΕΚ ουδέποτε έκρυψαν ότι κινούνται με γνώμονα το πώς πρέπει να αγκαλιάζουν τους (εκάστοτε) ποδοσφαιριστές τους. Να δείχνουν εμπράκτως την πρόθεσή τους για στήριξη σε κάποια δύσκολη στιγμή της αθλητικής τους ζωής.

Βεβαίως, υπάρχει και η απέναντι πλευρά: που λέει ότι ένας σοβαρά λαβωμένος ποδοσφαιριστής έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί ομαλά στο κλίμα και να ξεπεράσει το πρόβλημά του σε γνώριμες συνθήκες και οικείο περιβάλλον. Οχι βουτώντας στο άγνωστο και κάνοντας ένα άλμα που μπορεί να περιμένει. Γιατί πολύ απλά εδώ μιλάμε για απόφαση ζωής, με το βλέμμα όμως πρώτα στη σωστή αποθεραπεία. Κάποια παραδείγματα του παρελθόντος, μιλούν από μόνα τους…