«Κακώς πολλοί πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τους αδύναμους πολίτες είναι μια ατζέντα της Αριστεράς. Κάνουν λάθος. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και έχει τη στήριξη των αδυνάμων στον πυρήνα της». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άρχισε τυχαία την ομιλία του με αυτή την επισήμανση, χθες το βράδυ, στο 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ: στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι η κοινωνική πολιτική αποτελούσε προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό πρέπει να ανατραπεί. Αλλωστε, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης, το κυβερνών κόμμα έχει οικειοποιηθεί τη λέξη «αλληλεγγύη». Ετσι, στη χθεσινή προσυνεδριακή εκδήλωση ήταν ολοφάνερη η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανατρέψει αυτή την εικόνα που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία –όπως υποστηρίζεται –της δημιουργεί πρόβλημα και στις εκλογικές της επιδόσεις.

Επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να απευθυνθεί στους πολίτες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και να τους πείσει ότι η πολιτική αλληλεγγύης της ΝΔ έχει πραγματικό περιεχόμενο και αποτελέσματα. Ταυτόχρονα όμως στόχος του ήταν να τους διαμηνύσει πως, αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει «κάνει τους φτωχούς φτωχότερους αλλά και περισσότερους».

ΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, καταγγέλλοντας πως στα τρία χρόνια που είναι στην εξουσία «κατάφερε και ζημίωσε τους λιγότερο προνομιούχους». Οπως συχνά κάνει στις ομιλίες του, επέκρινε τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το κόψιμο επιδομάτων και του ΕΚΑΣ, την αύξηση των φόρων, αλλά και τη δημιουργία της γενιάς των 360 ευρώ. Μάλιστα, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και για την ταλαιπωρία των πολιτών που περιμένουν επί ώρες στις ουρές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, σημειώνοντας πως «δοκιμάζει και προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους».

Πάντως, θέλοντας να δείξει ότι το ενδιαφέρον της ΝΔ για τους αδύναμους πολίτες δεν είναι θεωρητικό αλλά έμπρακτο, επικεντρώθηκε κυρίως στην παρουσίαση των δεσμεύσεων της ΝΔ, οι οποίες –είπε –είναι τεκμηριωμένες και κοστολογημένες. Προχώρησε δε και σε μια σύγκριση της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα, πριν από μία εβδομάδα για το περιφερειακό Συνέδριο, και της δικής του υπογραμμίζοντας: «Είδατε ποιο κόμμα ασχολείται με το παρελθόν και ποιο σχεδιάζει το μέλλον».

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της ΝΔ πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων πολιτών.

Στην υγεία

– Διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον για τους καρκινοπαθείς και τους χρονίως πάσχοντες. «Ετσι μπορούμε να τους γλιτώσουμε από την ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία των νοσοκομείων».

– Ραντεβού με γιατρούς εντός 24ώρου για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τις ευαίσθητες ομάδες.

– Διοίκηση των νοσοκομείων «από τους καλύτερους».

Στην κοινωνική ασφάλιση

– Φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση παιδιού (1.000 ευρώ για το πρώτο, 2.000 για το δεύτερο και 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο), με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

– Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών.

Στην κοινωνική αλληλεγγύη

– Γενίκευση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως όταν η ΝΔ το είχε θεσμοθετήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε.

Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Βήμα και στο χθεσινό, 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ δόθηκε σε καθηγητές πανεπιστημίου, ειδικούς για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας και σε μέλη συλλόγων, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί, όπως τονίζει, να ακούσει την κοινωνία και να διαμορφώσει μαζί με τους πολίτες το πρόγραμμά της.

Κατά την έναρξη του Προσυνεδρίου, εξάλλου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που απάντησαν διαδικτυακά 14.894 πολίτες για τα θέματα στήριξης των αδυνάμων. Ως σημαντικότερα προβλήματα στην υγεία αξιολογούνται οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και βασικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία. Ακόμη από τις απαντήσεις προκύπτει πως αρκετοί προτάσσουν την ανάγκη να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.